Prins komt naar Huizingen

Het beeld ‘Prins’, een Brabants trekpaard van meer dan 4 meter hoog, van kunstenaar Koenraad Tinel werd op 30 september in het provinciedomein van Huizingen geplaatst.

Prins werd geboetseerd door Koenraad Tinel en bestaat uit plaaster op een stalen skelet. Het is meer dan vier meter hoog en is een ode aan de Pajotse landbouw en haar trekpaarden.
Tinel maakte het in 1990 in zijn atelier in Gooik. Van dit origineel werd een bronzen beeld gemaakt dat sinds 1992 het Marktplein van Lennik siert. Het originele, gipsen beeld leidde jarenlang een zwervend bestaan en belandde uiteindelijk ineen loods. Prins vindt nu in het provinciedomein van Huizingen een ‘tweede leven’.

“We werkten in het verleden al meermaals samen met Koenraad Tinel, onder meer in het kader van Kunst op Komst.  We zijn dan ook blij dat we onze artistieke waardering opnieuw kunnen accentueren door de plaatsing van Prins in het provinciale domein in Huizingen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Achter de naam van het kunstwerk schuilt een legende van een zware en lichtbruine hengst. Een zekere Auguste kocht in 1866 een hengst genaamd Prins. Hij trok met zijn paard van hoeve naar hoeve om Prins er merries te laten dekken. De boeren, die wisten dat Auguste graag dronk, probeerden hem en zijn statige hengst zo lang bij hen te houden door hem telkens drank aan te bieden. Zo waren ze zeker dat hun merries drachtig werden van Prins. Na heel wat omzwervingen belandde Prins uiteindelijk bij Jules Hazar. Die schreef de hengst in als “Orange I” en stichtte er de mooiste stal van het land mee. Al de trekpaarden stammen van Orange I af. 

“Het provinciedomein Huizingen is de uitgelezen plek voor het beeld”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. “Niet alleen zetten we sterk in op het behoud van levend erfgoed, ook het provinciedomein onderneemt sinds enkele jaren op regelmatige basis trekpaardenactiviteiten met de trekpaarden van het domein. Het veulen Darko, geboren in april 2018, is ondertussen uitgegroeid tot een stevige knaap en op termijn zal ook hij mee worden ingezet voor activiteiten, zoals weidewerken en boomstammen slepen”.

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor de provinciedomeinen, Provincie Vlaams-Brabant

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Veronique Guillaume

Provinciedomein Huizingen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be