Pop-up badkamer zonder hormoonverstoorders

Het Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat organiseert, samen met de Gezinsbond, CM Leuven, Bio-Planet, Materni en Weleda, en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, de campagne ‘Onverstoor(d)baar Zwanger’. Met deze campagne maken ze aanstaande ouders bewust van de impact van hormoonverstorende stoffen.
 

 

 

‘Hormoonverstoorders zijn niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook voor dieren. Ze hebben een nefaste invloed op ons leefmilieu en op onze gezondheid. Ze brengen de dierenpopulatie in gevaar en blijven jarenlang aanwezig in het milieu en in waterlopen’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Dit project integreert een sociale en een ecologische dimensie en draagt bij aan een gezonde leefomgeving. Daarom ondersteunen we dit milieuproject met een subsidie van 75.000 euro’.

‘Zeker als men zwanger is, vermijdt men best blootstelling aan hormoonverstoorders die in verzorgingsproducten, schoonmaakproducten, voeding en verpakkingen. We willen jonge koppels bewust maken van de grote impact van hormoonverstoorders en hen alternatieven aanbieden die gezonder, ecologischer en duurzamer zijn. Deze sensibilisering moet leiden tot bewustere keuzes op tal van vlakken, beginnend tijdens de zwangerschap en de kindertijd’, zegt Parel De Geest, projectcoördinator bij De Bakermat.

De lijst van producten met één of meerdere hormoonverstoorders is erg lang. Mensen komen dagelijks in aanraking met hormoonverstoorders via onder andere voeding, verpakkingsmiddelen, verzorgingsproducten, meubelen en elektronica, schoonmaakmiddelen en speelgoed.

Bij de verzorging van de baby gaat dit onder andere over zeep, bodylotion, luierdoekjes, fopspenen, zuigflessen en verschoonkussens. Maar ook over plastic speelgoed, nieuwe kledij, plastic eetlepels en bordjes.  Wat de producten in de badkamer betreft zijn het vooral het plastic badspeelgoed, nieuwe handdoeken, plastic bekers, tandpasta, deodorant, shampoo, bodylotion, parfum, make-up, douchegordijnen en schoonmaakmiddelen.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hormoonverstoorders gelinkt kunnen worden aan de ontwikkeling van bepaalde kankers, diabetes, obesitas, autisme, verlaagd IQ, misvormingen, astma, verstoring schildklierfunctie, verminderde botdichtheid en allergieën. Verder hebben ze ook effect op de vruchtbaarheid.

Gunter De Ryck

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Parel De Geest

Projectcoördinator De Bakermat

Tie Roefs

Gedeputeerde voor leefmilieu en duurzaamheid

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be