Pop-up badkamer zonder hormoonverstoorders

Woensdag 6 december 2017 — Het Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat organiseert, samen met de Gezinsbond, CM Leuven, Bio-Planet, Materni en Weleda, en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, de campagne ‘Onverstoor(d)baar Zwanger’. Met deze campagne maken ze aanstaande ouders bewust van de impact van hormoonverstorende stoffen.
 

 

 

‘Hormoonverstoorders zijn niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook voor dieren. Ze hebben een nefaste invloed op ons leefmilieu en op onze gezondheid. Ze brengen de dierenpopulatie in gevaar en blijven jarenlang aanwezig in het milieu en in waterlopen’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Dit project integreert een sociale en een ecologische dimensie en draagt bij aan een gezonde leefomgeving. Daarom ondersteunen we dit milieuproject met een subsidie van 75.000 euro’.

‘Zeker als men zwanger is, vermijdt men best blootstelling aan hormoonverstoorders die in verzorgingsproducten, schoonmaakproducten, voeding en verpakkingen. We willen jonge koppels bewust maken van de grote impact van hormoonverstoorders en hen alternatieven aanbieden die gezonder, ecologischer en duurzamer zijn. Deze sensibilisering moet leiden tot bewustere keuzes op tal van vlakken, beginnend tijdens de zwangerschap en de kindertijd’, zegt Parel De Geest, projectcoördinator bij De Bakermat.

De lijst van producten met één of meerdere hormoonverstoorders is erg lang. Mensen komen dagelijks in aanraking met hormoonverstoorders via onder andere voeding, verpakkingsmiddelen, verzorgingsproducten, meubelen en elektronica, schoonmaakmiddelen en speelgoed.

Bij de verzorging van de baby gaat dit onder andere over zeep, bodylotion, luierdoekjes, fopspenen, zuigflessen en verschoonkussens. Maar ook over plastic speelgoed, nieuwe kledij, plastic eetlepels en bordjes.  Wat de producten in de badkamer betreft zijn het vooral het plastic badspeelgoed, nieuwe handdoeken, plastic bekers, tandpasta, deodorant, shampoo, bodylotion, parfum, make-up, douchegordijnen en schoonmaakmiddelen.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hormoonverstoorders gelinkt kunnen worden aan de ontwikkeling van bepaalde kankers, diabetes, obesitas, autisme, verlaagd IQ, misvormingen, astma, verstoring schildklierfunctie, verminderde botdichtheid en allergieën. Verder hebben ze ook effect op de vruchtbaarheid.

Gunter De Ryck Dienst Leefmilieu at Provincie Vlaams Brabant
Parel De Geest Projectcoördinator De Bakermat
Tie Roefs Gedeputeerde voor leefmilieu en duurzaamheid