Poorten en landschap rond kasteel van Neerlinter in ere hersteld
Regionaal Landschap Zuid-Hageland, de provincie Vlaams-Brabant en Monumentenwacht Vlaams-Brabant renoveerden twee historische poorten, een oude hoogstamboomgaard, een poel en haag in de omgeving van het kasteel van Neerlinter.
“De kasteel- en de weidepoort zijn beide van historisch belang. Ze zijn gelegen langs de Kasteelstraat en dus goed zichtbaar voor fietsers en wandelaars“, zegt Marc Wijnants, voorzitter van Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw en burgemeester van Linter. “Ze liggen bovendien midden in een typisch landbouwlandschap met resten van hoogstamboomgaarden. Neerlinter mag je daarom gerust een boomgaardendorp noemen. We zijn trots op dit natuurlijke erfgoed”.
“We hebben de beide poorten gezandstraald, hersteld, gemetalliseerd en vervolgens gelakt in de originele kleuren. Ook de monumentale zuilen in bak- en natuursteen, waaraan de poortvleugels zijn opgehangen, werden bijgewerkt. De Kasteelpoort is vandaag de hoofdtoegang tot het kasteelpark”, zegt Joachim Lambrechts, landschapsanimator bij Regionaal Landschap Zuid-Hageland.
“We wilden de mooie hoogstamboomgaard met 130 fruitbomen graag behouden en optimaliseren”, zeggen Martine Kinnart en Pieter Arnauts, zaakvoerders van De Melkerhei. “Het regionaal landschap maakte een boomgaardplan, deed aan herstelbeheer en plantte extra fruitbomen bij. In de toekomst willen we het fruit van de boomgaard via het korte keteninitiatief verwerken, net zoals we nu al doen met onze zuivelproducten. We denken ook aan een bloesem- of plukevent waarbij bezoekers van de boomgaard kunnen genieten. Een boomgaardpicknick met lokale producten past perfect bij het korte ketenverhaal”.
De financiële en inhoudelijke steun van de provincie Vlaams-Brabant in het kader van de ‘360°-erfgoedprojecten’ bood een opportuniteit voor het herstel van deze poorten en hun omgeving. Het totaalbedrag bedroeg 18.000 euro, waarvan de provincie Vlaams-Brabant 10.000 euro investeerde. Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de eigenaars namen de overige financiering voor hun rekening.
“Via deze projecten zetten we in op de zorg voor waardevol onroerend erfgoed en de integratie ervan in het landschap. Monumentenwacht Vlaams-Brabant stond in voor de inhoudelijke expertise en technische opvolging van de werken. Ze deden een inspectie van poorten en gaven deskundig advies”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.
‘Opendeurdag op 27 september
Wie het gerenoveerde kasteeldomein en boomgaard wil zien, kan er op zondag 27 september terecht voor een geleide wandeling. De deelnemers krijgen uitleg over hoogstamfruit, landschapsherstel, restauratie van poorten, herstel van poelen, boombeheer en parkbomen. Men maakt ook kennis met korte ketenproducten van Linterse land- en tuinbouwers.
Dit najaar creëren Regionaal Landschap Zuid-Hageland, De Melkerhei en de gemeente Linter permanente wandelverbindingen doorheen de boomgaarden.
Het project is een samenwerking tussen Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw, provincie Vlaams-Brabant, eigenaar F. Van Den Veegaete en eigenaar familie Arnauts-Kinnart. Ook de gemeente Linter, de heemkundige kring van Linter en de Nationale Boomgaardenstichting zijn betrokken in het project.