Politiezone Dilbeek doet mee aan de Fietstest

Medewerkers van politiezone trappen drie weken naar het werk

De medewerkers van de Politiezone Dilbeek gaan de volgende drie weken vaker met de fiets naar het werk. Ze doen mee aan De Fietstest, een campagne van de provincie Vlaams-Brabant.“Met De Fietstest willen we werknemers overtuigen om hun wagen thuis te laten en met de fiets te gaan werken”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Via deze campagne willen we mee de ​ verkeersproblematiek, en dan vooral de files, in Vlaams-Brabant een halt toe roepen”.

In 2020 fietsten 613 deelnemers van De Fietstest meer dan 78.000 km bij elkaar. Met de speed pedelec werd gemiddeld 2.108 km afgelegd. Dat is meer dan het dubbele van de afstanden die met de elektrische fietsen of bakfietsen gereden werd. ​
Om beter in te spelen op de grote interesse in de speed pedelec wordt De Fietstest-vloot nu uitgebreid met 10 extra fietsen. De nieuwe modellen zijn voorzien van 2 accu’s, waardoor ook woon-werkafstanden van meer dan 25 km makkelijk met de fiets kunnen gebeuren.

Eén van de werkgevers die nu enthousiast op het aanbod van de provincie ingaat is de politiezone Dilbeek. ​
“We hechten veel belang aan welzijn op het werk en aan het gezegde ‘een gezonde geest in een gezond lichaam”’, zegt beleidsmedewerkster Sophie Schuddinck. “Daarom willen we onze medewerkers aanmoedigen om zo veel mogelijk met de fiets naar het werk te komen en op die manier al een dagelijkse dosis beweging en buitenlucht op te doen”.


Op dit moment komen al 40 van de 100 medewerkers minstens één keer per jaar al fietsend naar het werk. Afhankelijk van het seizoen komt tussen de 12% en 25% van de collega’s regelmatig met de fiets. Eén van hen legt jaarlijks bijna 5.000 km af en ook de korpschef geeft het goede voorbeeld en komt quasi dagelijks met de ​ fiets. ​
Om nog meer medewerkers over de streep te trekken neemt Politiezone Dilbeek nu dus deel aan de fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Maar liefst 39 medewerkers schreven zich in en vooral de speed pedelec lijkt medewerkers die iets verder wonen aan te spreken. ​ ​

Deze zomer wil de politiezone Dilbeek al haar medewerkers een leasingaanbod doen. Waarbij ze tegen een maandelijkse vergoeding kunnen beschikken over een degelijke fiets met verzekering en pechbijstand. De fietsvergoeding kan die maandelijkse uitgave grotendeels compenseren waardoor het een financiële nuloperatie wordt met alleen maar voordelen op het vlak van welzijn en gezondheid. Heel wat medewerkers uitten al interesse.

Ondertussen schreven al 13 werkgevers zich in voor deelname aan De Fietstest in 2021. Door het verplicht telewerk in veel sectoren nemen dit voorjaar vooral organisaties uit de zorgsector en enkele onderwijsinstellingen deel aan het project. Van de anderen horen we dat ze reikhalzend uitkijken naar het moment dat er terug naar kantoor gefietst mag worden”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Steven Fagard

Fietsmanager luchthaven

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be