Politiecontroles in oktober

In oktober controleren de lokale en federale politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed. Bijzondere aandacht gaat ook naar de chauffeurs van zware voertuigen en autocars en autobussen die leerlingen vervoeren. Deze acties moeten leiden tot minder verkeersslachtoffers.

Alcohol speelt in Vlaams-Brabant een rol bij één op de tien verkeersongevallen met lichamelijk letsel.

‘Om de daling van het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel die zich voordeed in de afgelopen jaren te kunnen bestendigen blijven controles nodig’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Voor 2018 werden in Vlaams-Brabant 359 ongevallen met lichamelijk letsel geregistreerd waarbij de chauffeur reed onder invloed van alcohol.
 

Het aantal letselongevallen per afgelegde afstand is beduidend lager voor letselongevallen met vrachtwagens dan voor alle letselongevallen. Verkeersongevallen waarin zware voertuigen zoals vrachtwagens of autocars en autobussen betrokken zijn, zijn echter veel ernstiger dan andere ongevallen. Voor professionele chauffeurs geldt bovendien een alcohollimiet van 0,2 promille, die strikter is dan de 0,5 promille voor de overige chauffeurs. 

Menselijk falen is een belangrijke oorzaak van ongevallen met vrachtwagens. Onoplettendheid, gebruik van gsm of tablet, vermoeidheid en het gedrag van andere weggebruikers spelen een grote rol in ongevallen met vrachtwagens.

In 2018 stelden de politiediensten in Vlaams-Brabant 1.483 verkeersinbreuken vast bij zwaar vervoer. Dit betreft overtredingen op het vlak van goederenvervoer, het vervoer van personen en van de regelgeving over de tachograaf.

Lodewijk De Witte

Provinciegouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

Erik Asselman

Dienst Maatschappelijke Veiligheid

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be