Politiecontroles op rijden onder invloed en afleiding aan het stuur in Vlaams-Brabant in februari

In februari controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant op rijden onder invloed en op afleiding aan het stuur. Hiermee wil de provincie samen met de lokale en federale politiediensten een vermindering van het aantal verkeersongevallen nastreven.

 

Blijven sensibiliseren kan aantal verkeersslachtoffers doen afnemen

Rijden onder invloed van alcohol blijft voor te veel verkeersongevallen en slachtoffers zorgen. In de afgelopen tien jaar is het aantal ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol met 20% gedaald, zo blijkt uit een analyse van het Vias-instituut. Toch moeten we blijven sensibiliseren en handhaven zodat het aantal verkeersslachtoffers verder kan afnemen.

Alcoholgebruik aan het stuur veroorzaakt verschillende negatieve effecten op het rijgedrag. Wie rijdt onder invloed neemt meer risico’s, is minder geconcentreerd en reageert trager. Bij een verkeersongeluk lopen bestuurders met een verhoogd alcoholgehalte van 1,5 promille ongeveer 200 keer meer kans om te overlijden dan nuchtere bestuurders. ​ Wie alcohol consumeert, heeft een verhoogd risico op ongevallen en kan ernstigere verwondingen oplopen en veroorzaken voor inzittenden.

 

Afleiding achter stuur is nieuwe killer

Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer. Bedienen van een gsm, smartphone of een tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Wie belt tijdens het rijden loopt tot vier keer meer risico om bij een ongeval betrokken te raken. ​
Bellen, sms’en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. Hierdoor heeft de bestuurder minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm of smartphone in de hand.


Voor een veilige rit volstaat het om enkele eenvoudige handelingen uit te voeren:

• Leg je gsm, smartphone of tablet uit het gezichtsveld en buiten handbereik. ​ Het ​

​ ​ ​ ​ ​ handschoenenkastje is een ideale plaats hiervoor.

• Download de app “veilig rijden” en stel deze in voor je vertrekt.

• Laat ook in de file je gsm, smartphone of tablet in het handschoenenkastje liggen.

• Stel je gps in voordat je vertrekt, niet tijdens het rijden.

Rijden met een gsm of smartphone in de hand is wettelijk verboden. Overtredingen worden bestraft met boetes die kunnen oplopen tot 2.000 euro. De rechter kan tevens een rijverbod opleggen.


"Controles zijn belangrijk en noodzakelijk maar nog belangrijker is de verantwoordelijkheidszin van iedere bestuurder om de regels te respecteren en veilig te rijden", besluit gouverneur Jan Spooren.

Jan Spooren

Gouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

Lynn Praets

Dienst maatschappelijke veiligheid, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be