Politie controleert op gordeldracht en rijden onder invloed in juni in Vlaams-Brabant

In juni controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en gordeldracht.  Deze controles maken deel uit van het Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur. Hiermee wil de provincie, samen met de lokale en federale politiediensten en de justitiële overheden, een verdere daling van het aantal verkeersongevallen realiseren. 

Sinds 2013 daalt het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel gestaag in Vlaams-Brabant. Er vallen steeds minder lichtgewonden en zwaargewonden in Vlaams-Brabant. Het aantal verkeersdoden is van 61 in 2013 naar 40 in 2016 gedaald. 

‘Maar toch blijft rijden onder invloed ook in Vlaams-Brabant nog een belangrijke ongevalsoorzaak.  In ongeveer een op tien verkeersongevallen met lichamelijk letsel die in Vlaams-Brabant gebeurden reed de chauffeur onder invloed van alcohol’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte..

Daarnaast kan de burger zelf meehelpen aan een grotere verkeersveiligheid door steeds de gordel te dragen in de auto. De gordel blijft een eenvoudig en efficiënt beschermingsmiddel dat de inzittenden extra bescherming biedt wanneer zij in een verkeersongeval betrokken raken. 

De  campagne ‘Bij mij ben je veilig’ spoort  de Vlaams-Brabanders aan om in alle omstandigheden de gordel te dragen in de auto, als chauffeur of als passagier.

‘Er zijn heel wat goede redenen om altijd de gordel te dragen. Gordeldracht is een wettelijke verplichting. Enerzijds lopen de inzittenden van een wagen al bij botsingen vanaf 20 km/u het risico om te overlijden. Anderzijds heeft men met de gordel meer kans om het er bij een ongeval levend van af te brengen, vooral dan bij lage snelheden. Vanaf 100 km/u is de kans om het er levend van af te brengen zo goed als onbestaande’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

De gordel vastklikken in de auto moet niet alleen een gewoonte worden, maar een echte reflex voor iedereen, zowel voorin als achterin.  

In 2017 werden tijdens de provinciale controles op gordeldracht in maart, juni en september in totaal 2.050 onmiddellijke inningen en 302 processen-verbaal uitgeschreven door de politiediensten wegens het niet dragen van de gordel.

Erik Asselman

Dienst maatschappelijke veiligheid, Provincie Vlaams Brabant

Lodewijk De Witte

Provinciegouverneur Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be