Politie controleert op alcohol en zwaar vervoer in oktober
In oktober controleren de lokale en federale politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed. Bijzondere aandacht gaat ook naar de chauffeurs van zware voertuigen en autocars en autobussen die leerlingen vervoeren. Deze acties moeten leiden tot minder verkeersslachtoffers. Alcohol speelt in Vlaams-Brabant een rol bij één op de tien verkeersongevallen met lichamelijk letsel.
Voor 2019 werden in Vlaams-Brabant 356 ongevallen met lichamelijk letsel geregistreerd waarbij de chauffeur reed onder invloed van alcohol. Het totaal aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel in Vlaams-Brabant in 2019 bedroeg 3.119.
“Rijden onder invloed blijft dus nog steeds een niet te onderschatten verkeersveiligheidsprobleem”, zegt gouverneur Jan Spooren.
In oktober controleren de politiediensten ook de chauffeurs van zware voertuigen en autocars en autobussen die leerlingen vervoeren. Het aantal letselongevallen per afgelegde afstand is beduidend lager voor letselongevallen met vrachtwagens dan voor alle letselongevallen.
“Verkeersongevallen waarin zware voertuigen zoals vrachtwagens of autocars en autobussen betrokken zijn, zijn echter veel ernstiger dan andere ongevallen. Voor professionele chauffeurs geldt bovendien een alcohollimiet van 0,2 promille, die strikter is dan de 0,5 promille voor de overige chauffeurs”, weet gouverneur Jan Spooren.
Menselijk falen is een belangrijke oorzaak van ongevallen met vrachtwagens. Onoplettendheid, gebruik van gsm of tablet, vermoeidheid en het gedrag van andere weggebruikers spelen een grote rol in ongevallen met vrachtwagens.
In 2019 stelden de politiediensten in Vlaams-Brabant 1.821 verkeersinbreuken vast bij zwaar vervoer, in 2018 zijn 1.492 verkeersinbreuken vastgesteld. Dit betreft overtredingen op het vlak van goederenvervoer, het vervoer van personen en van de regelgeving over de tachograaf.
Jan Spooren
Erik Asselman
Frank Ilsbroux