Politie controleert op alcohol en zwaar vervoer in oktober

In oktober controleren de lokale en federale politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed. Bijzondere aandacht gaat ook naar de chauffeurs van zware voertuigen en autocars en autobussen die leerlingen vervoeren. Deze acties moeten leiden tot minder verkeersslachtoffers.

Uit de controles op rijden onder invloed blijkt dat in België  ongeveer één op tien autobestuurders positief test op alcohol na een letselongeval. Onder de ernstig gewonde slachtoffers loopt dit op tot vier op tien chauffeurs. 

‘Ook in Vlaams-Brabant stellen we vast dat alcohol een rol speelt bij één op tien verkeersongevallen met lichamelijk letsel’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ‘Maar in onze provincie zien we ook een continue daling van het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel in de afgelopen vijf jaren. Jaar na jaar vallen er ook minder verkeersslachtoffers’. 

Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer van het Vias-institute waren er 6 verkeersdoden minder in Vlaams-Brabant in de eerste 6 maanden van 2018 ten opzichte van dezelfde periode in 2017 (van 13 naar 7 verkeersdoden).
Nooit eerder vielen er in deze periode minder verkeersdoden in Vlaams-Brabant. Het aantal letselongevallen daalde in Vlaams-Brabant met 2%.

Het aantal letselongevallen per afgelegde afstand is beduidend lager voor letselongevallen met vrachtwagens dan voor alle letselongevallen. Verkeersongevallen waarin zware voertuigen zoals vrachtwagens of autocars en autobussen betrokken zijn, zijn echter veel ernstiger dan andere ongevallen. Voor professionele chauffeurs geldt een alcohollimiet van 0,2 promille, die strikter is dan de 0,5 promille voor de overige chauffeurs. 

Menselijk falen is een belangrijke oorzaak van ongevallen met vrachtwagens. Afleiding, gebruik van gsm of tablet, vermoeidheid, alcohol- en middelengebruik spelen een grote rol in ongevallen met vrachtwagens.

Lodewijk De Witte

Provinciegouverneur Vlaams-Brabant

Erik Asselman

Dienst maatschappelijke veiligheid, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be