Politie controleert extra op rijden onder invloed in juni in Vlaams-Brabant

De lokale en federale politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant gaan in juni extra controleren op rijden onder invloed. Deze controles maken deel uit van het ‘Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur’. De bedoeling is om een verdere daling van het aantal verkeersongevallen te realiseren.

Uit de Vlaams-Brabantse cijfers van de federale politie blijkt dat in 2020 10,4% van alle verkeersongevallen met lichamelijk letsel de chauffeur onder invloed reed.

Een chauffeur die enkele glazen gedronken heeft en dan achter het stuur plaatsneemt, vergroot de kans op een verkeersongeval, reageert ook trager en de drang om grotere risico’s te nemen vergroot. ​ Bij een alcoholgehalte van 1,5 promille neemt het risico op een dodelijk ongeval maar liefst 200 keer toe.

"De afgelopen 14 jaar stellen ​ we in de provincie Vlaams-Brabant een dalende trend vast van het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel, met uitzondering van de jaren 2011 en 2018", zegt provinciegouverneur Jan Spooren.

In 2020 is er een daling in de cijfers ten opzichte van 2019. ​ Zowel de verkeersdoden (-32), de zwaargewonden (-77), als de lichtgewonden (-777) kenden een sterke daling. ​ ​
Er werden 20% minder verkeersongevallen in 2020 ten opzichte van 2019 geregistreerd. ​ ​
In één op de tien verkeersongevallen reed de bestuurder onder invloed van alcohol. ​
Hieruit kan men besluiten dat sommige coronamaatregelen, zoals minder verkeer, avondklok en meerdere lockdowns, een invloed hadden de ongevalscijfers. ​ ​

"We gaan blijven inzetten op een verdere verbetering van de verkeersveiligheid, onder meer door meer controles op het rijden onder invloed, een belangrijke maatregel om het aantal verkeersongevallen in Vlaams-Brabant te laten dalen", besluit provinciegouverneur Jan Spooren.

 

Jan Spooren

Gouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

Lynn Praets

Dienst maatschappelijke veiligheid, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be