Plukvers van de pers

Appelteelt kent geen geheimen meer voor leerlingen

De provincie Vlaams-Brabant organiseert in oktober de workshops ‘Plukvers van de pers’. Zo’n 300 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs krijgen er uitleg over de appelteelt in 4 fruitteeltbedrijven uit Bierbeek, Gooik, Kortenaken en Zoutleeuw.

 

Kunnen we in juni lokaal geteelde appelen eten? En hoe bepaalt een fruitteler het ideale pluktijdstip? Op deze en andere vragen over de appelteelt krijgen de leerlingen antwoorden tijdens een educatief bezoek met hun klas aan een Vlaams-Brabantse fruitteler.
Aan de hand van vijf workshops leren de leerlingen uit de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs alles over het leven en het werk van de fruitboeren.

Dankzij de workshops 'Plukvers van de pers' maken leerlingen kennis met de appelteelt in een fruitbedrijf
Dankzij de workshops 'Plukvers van de pers' maken leerlingen kennis met de appelteelt in een fruitbedrijf

"Zo bepalen leerlingen zelf het suikergehalte van een appel, komen ze te weten op welke manier de vruchten langer bewaard worden en proeven ze welke appel ze nu het lekkerste vinden. Als hoogtepunt steken ze de handen uit de mouwen en gaan ze appelen plukken in de boomgaard van de fruitboer. Op sommige bedrijven kunnen ze hiervoor plaatsnemen in een pluktreintje”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

De deelnemende fruitbedrijven en scholen zijn:

  • Van der Velpen Jan, Opvelpsestraat 45 in Bierbeek
  • Billens-Van Laer, Meintjesstraat 5 in Gooik
    Op 12 oktober om 9.30 uur nemen IMI Roosdaal en om 12.30 uur Bulo St.-Franciscus uit Eizeringen en de St.-Franciscusscholen uit Lennik deel aan de workshops
  • Veulemans Stephan, Voorbosweg 20 in Kortenaken
    Op 22 oktober om 9.30 uur nemen Hupsakee uit Geetbets en om 12.30 uur De Knipoog uit Rummen en VBS De Hulst uit Testelt deel aan de workshops
  • Healthy Fruit BVBA, Vinnestraat 45C in Zoutleeuw
    Op 29 oktober om 9.30 uur nemen Freinetschool De Tinteltuin uit Zoutleeuw en GVBS Stap voor Stap uit Hakendover deel aan de workshops

Met dit programma wil de provincie scholen de kans bieden om een fruitbedrijf in de regio te bezoeken en leerlingen tot gezonde voedingsgewoonten bewegen. ​

“Een extra stuk fruit eten kan nooit kwaad”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “Heel wat kinderen kennen appelen en peren wel maar hebben nooit een boomgaard in het echt gezien. Daar willen we verandering in brengen. Wat smaakt er beter dan een zelf geplukt streekproduct? Onze provincie is bovendien één van de belangrijkste productieregio’s voor fruit in Vlaanderen”.

De provincie Vlaams-Brabant zorgt voor de ondersteuning van de workshops bij de fruitboeren. ​
Het lesmateriaal werd ontwikkeld door Plattelandsklassen vzw en de provinciale dienst onderwijs.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ines Philippaerts

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be