Plukvers

Workshops appels voor leerlingen

De provincie Vlaams-Brabant organiseert in september en oktober workshops over appelen voor 760 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs in 8 fruitteeltbedrijven.

Dat gezonde voeding belangrijk is, weet iedereen. Ook scholen doen hun best om leerlingen en ouders daarvan bewust te maken. Fruitdag, veggiedag, gezond ontbijt,....er zijn veel verschillende initiatieven. Het aanbieden van gezonde voeding alleen volstaat echter niet om tot gedragsverandering te komen. Willen we kinderen en hun ouders bewegen tot gezonde voedingsgewoonten, dan moet er ook aandacht zijn voor sensibilisering en educatie. De provincie Vlaams-Brabant steunt scholen met de workshops ‘Plukvers’ hierin.

‘Het oogstseizoen voor appelen is volop bezig en dat laten we ook weten aan de jongeren uit onze regio’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. ‘Want een extra stuk fruit kan de eetgewoonten van onze kinderen zeker ten goede komen. En wat smaakt er beter dan een streekproduct, zoals een appel of een peer, die je zelf hebt geplukt? Wat onthoud je beter dan die dingen die je zelf hebt kunnen uitproberen?’.

De provincie Vlaams-Brabant ontwikkelde, in samenwerking met een aantal Vlaams-Brabantse fruitbedrijven en Plattelandsklassen vzw, workshops voor 760 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs bij 8 Vlaams-Brabantse fruittelers.

De workshops gaan door op één van de volgende fruitteeltbedrijven uit het netwerk van Boeren met Klasse:

  • ’t Hoogveld in Bertem   (27/9)
  • Billens-Van Laer in Gooik (9/10)
  • Jan Vandervelpen in Bierbeek (11/10)
  • Hof van Piemont in Asse (15/10)
  • Veulemans in Kortenaken (19/10)
  • Torenhof in Brussegem (23/10)
  • Demeulemeester in Bever (25/10)
  • Healthy Fruit in Zoutleeuw (26/10)

‘Leerlingen kunnen er echt aan de slag’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en gezondheid. ‘Ze leren er onder meer hoe ze appelen best plukken, ze proeven appelen, leren het suikergehalte meten en persen hun eigen sap. Ondertussen steken ze ook heel wat op over fruitteelt, gezondheid en techniek’.

In een doorschuifsysteem doorlopen de leerlingen in groepjes vijf workshops waarbij telkens het zelf ervaren en beleven voorop staat:

  • Inleiding: van boom tot vrucht: wat doet de fruitteler het hele jaar rond? Wat is het verschil tussen hoogstam en laagstam? Hoe gebeurt de bestuiving? Wat is geïntegreerde gewasbescherming?
  • Workshop 1: Pluk zelf je fruit: tips en tricks en daarna zelf aan de slag!
  • Workshop 2: Meten is weten: de fruitteler wordt door de veiling of het proefcentrum op de hoogte gebracht van het ideale pluktijdstip. Maar wanneer de fruitteler dit tijdstip zelf wil bepalen, baseert hij zich op drie parameters: het suikergehalte, de hardheid en het zetmeelgehalte. Maak kennis met de brixmeter, de penetrometer en de lugoltest.
  • Workshop 3: Het smaaklabo: zoet of zuur, rijp of onrijp, hard of zacht. Herken je de verschillende rassen en kun je via je zintuigen bepalen welk fruit rijp is en welk onrijp? Ontdek ook via het appelmannetje waarom appelen eten zo gezond is
  • Workshop 4: Persen vroeger en nu: slaag je erin om een lekker glaasje sap te persen? We vergelijken de handmatige pers van in grootmoeders tijd met de hydraulische pers. Hoe komt het dat we met dezelfde inspanning bij de hydraulische pers veel makkelijker en meer sap kunnen persen in vergelijking met de handmatige pers? Monsieur Pascal en zijn bekende wet helpen ons alvast een heel stuk verder.
  • Workshop 5: Bewaren en verwerken: hoe komt het dat je in juni nog zo’n lekkere, verse appel kan eten die nota bene niet uit het buitenland komt? Maak kennis met verschillende bewaartechnieken. Hoe gebeurde het vroeger en nu? Hoe voelt een koelcel? En wat is een ULO-cel? En wist je dat de appelen die je in de winkel koopt standaard kaliber 70/80 hebben? Sorteer zelf een perfect mandje appelen klaar voor verkoop.
     

‘Op basis van de workshops hebben we een werkbundel gemaakt voor de 3e graad van het lager onderwijs en de 1e graad van het secundair onderwijs. De inhoud en opdrachten verwerkt in deze bundel lenen zich uitstekend voor de invulling van een project op school rond STEM en gezonde voeding. Deze werkbundel is gratis te downloaden op de website van Plattelandsklassen’, zegt Katrien Boeraeve, coördinator van Plattelandsklassen vzw.

Vanaf dit jaar kunnen alle fruitteeltbedrijven uit Vlaams-Brabant, dankzij een handleiding en de Plukverskoffer met educatieve materialen, uitgewerkt door Plattelandsklassen vzw, ondersteund worden om ook tijdens andere periodes in het jaar (klas)groepen te ontvangen.
 

 

Overzicht workshops Plukvers

DOCX - 72 Kb

Marc Florquin

Gedeputeerde voor onderwijs, Provincie Vlaams Brabant

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams Brabant

Els Breunig

Dienst onderwijs, Provincie Vlaams Brabant

Ines Philippaerts

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams Brabant

Katrien Boeraeve

Coördinator, Plattelandsklassen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be