Plant een klimplant

Op 24 maart trapte de provincie Vlaams-Brabant haar campagne ‘Plant een klimplant’ af in Tienen. De provincie Vlaams-Brabant moedigt met de campagne ‘Plant een klimplant’ mensen aan om hun huizen en straten in het groen te steken.

‘We willen de Vlaams-Brabanders aanzetten tot het planten van klimplanten’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Klimplanten kunnen op verschillende plaatsen geplant worden. Geveltuinen op de stoep zijn hiervan een mooi voorbeeld. Klimplanten zijn mooi, ze brengen verkoeling en ze doen straten leven. Als elke inwoner een klimplant plant, wordt een gemeente daar dus mooier, biodiverser en klimaatbestendiger van. En dat past in onze doelstelling om onze provincie tegen 2040 klimaatneutraal te maken’.

Affligem, Beersel, Bekkevoort, Halle, Herent, Kortenberg, Leuven, Machelen, Tienen, Vilvoorde en Zaventem gingen in op het aanbod  om een klimplant te planten tegen één van hun openbare gebouwen en een demosessie te organiseren voor hun inwoners.

 

Tienen bijt spits af

De stad Tienen beet de spits af. Tijdens de demosessie in Tienen kregen de deelnemers wat meer uitleg over de planten en klimhulpen. Nadien volgde een praktijkmoment met drie types van aanplanting. 

Tienen plant acht klimplanten tegen de muren en het hekwerk bij het cultureel centrum De Kruisboog. Samen met een tuinexpert van het provinciaal Steunpunt Tuinen koos de stad voor de winterjasmijn, klimhortensia en inheemse clematis. Op de plaats waar één van de klimplanten komt, prijkt sinds kort een graffiti van de winterjasmijn. Het is één van de 25 stickers die de provincie in 4 verschillende ontwerpen liet maken door DinDin, een Leuvense straatkunstartieste. Met de tijd zal de sticker vervagen en groeit de echte klimplant eroverheen.

“De juiste klimplant op de juiste plek biedt enkel voordelen”, licht schepen van leefmilieu Tom Roovers toe. “Het zomerse bladerdek geeft koelte, de bloemen en vruchten bieden voeding aan insecten en vogels en de plant haalt CO2 uit de lucht. Bovendien wordt het straatbeeld veel aangenamer en geeft de Tienenaar met een klimplant tegen de voorgevel wat grijs is kleur”, waarmee de schepen verwijst naar één van de Tien Werken.
 

Leve de tuin

De klimplantencampagne kadert in het provinciaal project ‘Leve de tuin. Volop genieten van jouw stukje groen’. Met de gemeenten als partner zorgt de provincie, onder meer dankzij deze demosessies, voor meer en betere natuur én een gezonder klimaat in Vlaams-Brabant.
De provincie is de streekmotor achter een groener en klimaatneutraal Vlaams-Brabant.

Folder Plant een klimplant

PDF - 7.4 Mb

Folder klimhulpen

PDF - 6.8 Mb

Overzicht klimplanten

PDF - 226 Kb

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams-Brabant

Veerle Lievens

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be