Plannen voor Lotbeek en Oude Gracht in Ruisbroek

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw gaan de Lotbeek en Oude Gracht in Ruisbroek opwaarderen. De bedoeling is te zorgen voor een betere structuurkwaliteit van deze beken, meer natuurlijke buffercapaciteit in de vallei, meer natuur én een Lotbeekpad dat verbonden wordt met de woonwijken in Ruisbroek. De provincie duidde het studiebureau Antea aan om de technische plannen uit te werken.

 

Beter beekkwaliteit en verbinding met woonzone

De Lotbeek en de Oude Gracht zijn zijrivieren van de Zenne.

“In de omgeving van Ruisbroek wordt de Lotbeek eerder ervaren als een waterloop met weinig natuurwaarden en een matige waterkwaliteit”, weet Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

De Lotbeek in Ruisbroek
De Lotbeek in Ruisbroek

De Lotbeek is tegelijk ook een scherpe grens tussen de woonwijken van Ruisbroek en de achterliggende open ruimte.

“Er zijn amper verbindingen en aangename wandelpaden. Dit willen we veranderen”, zegt Ann Schevenels, ​ gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “In de plannen zal ook een pad aan de Lotbeek en bruggetjes als verbinding met de woonwijken worden voorzien.”

Het gebied waar de Lotbeek en de Oude Gracht doorstromen
Het gebied waar de Lotbeek en de Oude Gracht doorstromen

De provincie Vlaams-Brabant stelde het studiebureau Antea aan om de technische plannen te ontwerpen. In de plannen moet er ruimte zijn voor een meanderende Lotbeek, ecologische oeverzones en wandelpaden. Dit moet ook leiden tot een herstel van het natuurlijk overstromingsgebied van de waterloop. ​
Er zal ook aandacht besteed worden aan de linkeroever. Deze grenst op bepaalde plaatsen aan de achterliggende tuinen. ​

Het studiebureau krijgt twee jaar de tijd om de plannen op te maken.

“Er worden ook participatiemomenten voorzien voor de inwoners van Ruisbroek”, zegt Jan Desmeth, ​ burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. “We scharen ons achter de doelstellingen van het plan en zullen de uitvoering hiervan mee ondersteunen.

 

Deel van groter plan voor vallei van de Zennebeemden

De studie kadert in de bredere plannen voor een aanpak van de Zennebeemden van het strategisch project Zennevallei. Dit is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos, Beersel en Halle en het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

Er zijn financiële middelen en ondersteuning voorzien via het landinrichtingsplan voor de ‘vallei van de Zennebeemden’ en de Blue Deal van Vlaams minister Zuhal Demir.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Jan Desmeth

Burgemeester, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw

Daan Demey

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be