Plannen voor F25 in Holsbeek en Wilsele zijn klaar

Fietssnelweg Aarschot-Leuven krijgt vorm

De provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met de stad Leuven en de gemeente Holsbeek, heeft de plannen klaar voor een deel van de fietssnelweg F25 van Leuven naar Aarschot. Het traject loopt langs Klein Langeveld (Holsbeek), Pleinstraat (Holsbeek), Puttebroekstraat (Wilsele) en Eendebroekstraat (Wilsele). Op 7 oktober is er in Wilsele een infomoment voor de omwonenden.

De provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met de stad Leuven en de gemeente Holsbeek, heeft de plannen klaar voor een deel van de fietssnelweg F25 van Leuven naar Aarschot. Het traject loopt langs Klein Langeveld (Holsbeek), Pleinstraat (Holsbeek), Puttebroekstraat (Wilsele) en Eendebroekstraat (Wilsele). Op 7 oktober is er in Wilsele een infomoment voor de omwonenden.

De toekomstige fietssnelweg Leuven-Aarschot (F25) is 16 km lang en zal een beter route zijn dan de drukke en heuvelachtige Aarschotsesteenweg. De F25 vertrekt aan het station van Leuven en loopt grotendeels parallel aan de spoorweg door Kessel-Lo, Wilsele-Putkapel, Rotselaar, Wezemaal, Gelrode, en komt via de spoorwegbrug tot aan het stationsgebouw in Aarschot. 


Drie grote vernieuwingen in Holsbeek en Wilsele

‘De plannen voor de aanleg van het deeltraject van de fietssnelweg tussen Holsbeek en Wilsele-Putkapel zijn klaar’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Dit deel van de fietssnelweg is 2,3 km lang en kent drie grote vernieuwingen’. 

‘Zo is er een nieuwe fietsweg gepland langs het talud van de E314 in Holsbeek om van Klein Langeveld richting Pleinstraat te fietsen. De Pleinstraat wordt via de huidige onderdoorgang gekruist, maar wordt heringericht voor meer veiligheid en comfort’, zegt Hans Eyssen, burgemeester van Holsbeek. 

Vervolgens zet de route zich verder richting Aarschot via de andere zijde van de E314 en daarna loopt ze langs de spoorweg. Ook hier zal de provincie nieuwe infrastructuur voorzien.

Ter hoogte van de Bosstraat, met de huidige moeilijk befietsbare tunnel, wordt een nieuwe tunnel voorzien die aangepast is aan fietsverkeer. Daarna gaat de route verder aan de andere zijde van de spoorweg.


“Met deze plannen zijn we opnieuw een stap dichter bij een betere ontsluiting van Leuven voor wie van Aarschot komt. Als de F25 af zal zijn, zal het een stuk veiliger en aangenamer zijn voor fietsers tussen Aarschot en Leuven. Ook op Leuvens grondgebied zal het heel wat aangenamer fietsen worden. Zo krijgt de Eenmeilaan, die deel uitmaakt van deze fietssnelweg, een afgescheiden fietspad van vier meter breed”, zegt David Dessers, schepen van mobiliteit van de stad Leuven. 

“Door de aanpassingswerken aan de Eenmeilaan zal ook de aansluiting van het fietsverkeer vanuit de Wipstraat, Achturenstraat en Lentedreef in Kessel-Lo ​ naar de fietssnelweg vlotter en veiliger zijn”, vult Dirk Vansina, schepen van openbare werken van de stad Leuven, aan.

Bijlage over plannen Holsbeek-Wilsele met meer details.docx

DOCX - 1.5 Mb

De komende 2 jaar werkt de provincie dit dossier verder technisch uit met de opmaak van de ​ technische plannen en de grondverwervingen.

Als alle procedures en vergunningen vlot verlopen, zal dit stuk van de fietssnelweg ​ in 2021 of 2022 aangelegd worden.
De kosten voor dit deeltraject worden momenteel geraamd op 3,5 miljoen euro.

De provincie Vlaams-Brabant treedt op als bouwheer en staat ook in voor de financiering. Ook Vlaanderen zal een deel van de kosten dragen via cofinanciering vanuit het Fietsfonds.

De provincie Vlaams-Brabant werkt voor dit project nauw samen met de stad Leuven, de gemeente Holsbeek en het Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaanderen).
​ 

Infomarkt op 7 oktober

Tijdens een infomoment op maandag 7 oktober kunnen omwonenden en geïnteresseerden van 17 tot 20 uur de plannen voor het deeltraject van de fietssnelweg F25 tussen Holsbeek en Wilsele inkijken.
Het infomoment vindt plaats in het Gemeenschapscentrum Bosstraat, Bosstraat 28, in Wilsele.
De toegang is gratis.
​ 

Meer informatie: https://fietssnelwegen.be/f25

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Frederik Pousset

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be