Plannen voor een uitkijktoren in de Getevallei

De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde het voorstel goed voor de bouw van een uitkijktoren in de Getevallei. De uitkijktoren komt in het natuurgebied van de Grote Ge(k)te in Linter.


“De Grote Ge(k)te is het grootste provinciale natuurgebied in Vlaams-Brabant”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en gebouwen. “We willen het gebied aantrekkelijk maken voor bezoekers door de belevingswaarde te verhogen. We zorgden reeds voor de kamsalamanderhut, de bbq-zone, de Golden Gate, een paalkampeerzone, het avonturenpad, speeltuigen, wandelpaden en picknickbanken. De uitkijktoren is het sluitstuk van onze inspanningen”.

De uitkijktoren zal worden geplaats nabij de paalkampeersite op het terrein van de kamsalamanderhut. Deze locatie maakt het mogelijk om in te spelen op de vergezichten die er in de omgeving zijn. Bovendien ligt de uitkijktoren naast een natuurlijke waterpoel met kamsalamanders waardoor men het leefgebied van deze 'Getedraak', als enige plaats in Vlaanderen, kan observeren. ​

Inplantingsplan van de uitkijktoren in Linter
Inplantingsplan van de uitkijktoren in Linter

De bouw van de ca. 10 meter hoge toren zal gebeuren met een knipoog naar de vorm van de kamsalamander, de koesterbuur van de gemeente Linter.

De provincie gaat nu op zoek naar een ontwerper en bouwer voor de uitkijkoren. Het bouwteam zal tijdens het traject steun en input krijgen van de provincie, de gemeente Linter, Regionaal Landschap Zuid Hageland en Natuurpunt.

De kostprijs is geraamd op 141.424,15 euro, waarvan de provincie 116.424,25 euro en de gemeente Linter 25.000 euro voor hun rekening gaan nemen.

De effectieve bouw van de uitkijktoren is voorzien voor het najaar van 2022.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Jean Van De Putte

Architect, Provincie Vlaams-Brabant

Jan De Boe

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be