Plan Vliegend Hert: gemeenten, natuurorganisaties en overheden slaan handen in mekaar

Plan Vliegend Hert is een samenwerking die werkt aan natuurverbindingen rond het Zoniënwoud. Als men de Zoniëngemeenten vanuit de lucht bekijkt, ziet men veel groen, maar ook een erg versnipperde natuur. Plan Vliegend Hert wil daar verandering in brengen. Het doel is om de bestaande stukken groen rond het Zoniënwoud met elkaar te verbinden. Zo ontstaat één aaneengesloten natuurgebied dat barst van het leven.   

De mascotte van het project is het vliegend hert, de grootste kever van Europa die zich thuis voelt tussen Halle en Leuven.
“Deze reuzenkever heeft zijn naam niet gestolen. Hoewel, eigenlijk wel een beetje. Hij heeft een gewei dat tot de verbeelding spreekt, maar een afstandsvlieger is het niet. Eerder een brokkenpiloot op de korte vlucht", zegt Andreas Baele, projectcoördinator Plan Vliegend Hert.      

“Om te kunnen uitbreiden heeft het vliegend hert een aaneengesloten leefgebied nodig, precies wat Plan Vliegend Hert wil bereiken. Als de reuzenkever zorgeloos van Tervuren naar Sint-Genesius-Rode kan vliegen, is het project geslaagd", zegt Aline Degreef, schepen van duurzaamheid in Sint-Genesius-Rode.

Ook de natuurorganisaties trekken mee aan de kar.
“Samen willen we de komende jaren de bestaande stukken natuur met elkaar verbinden door te werken aan meer bos, hagen en bomenrijen, door poelen te graven en onze natuurgebieden uit te breiden", benadrukt Philippe Verdegem, voorzitter van Natuurpunt Rode-Linkebeek. 

“Bekijk het als een grote puzzel waar her en der stukjes ontbreken. Dat plaatje wordt de komende jaren vervolledigd. In de toekomst zal je op een luchtfoto van de Zoniëngemeenten geen eilandjes groen meer zien, maar rivieren van natuur die doorheen het bruisende landschap stromen, van het Hallerbos via het Zoniënwoud tot het Meerdaalwoud. De ultieme droom is om zo op termijn de drie Brabantse wouden, Hallerbos – Zoniënwoud – Meerdaalwoud met elkaar te verbinden tot één machtig landschap”, vertelt Dries Desloover van het Agentschap voor Natuur en Bos.  

“Iedereen kan aan de slag in eigen tuin! Alle inwoners van de regio kunnen deel worden van die nieuwe natuurverbindingen.” zegt Geertrui Windels, voorzitter Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

“Met Plan Vliegend Hert helpen we niet alleen de dieren zelf, maar ook onze inwoners. We geven inspirerende tips, concreet advies en praktische tuincursussen om je tuin een natuurlijke make-over te geven", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. 

Het project ‘Plan Vliegend Hert’ is een samenwerking tussen de gemeenten Hoeilaart, Linkebeek, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren, Natuurpunt Druivenstreek, Natuurpunt Rode, transitiegroep TomorR(h)ode, Natuurpunt CVN, Natuurgroepering Zoniënwoud, Natuurgidsen Zuidwest-Brabant, Natuurstudiegroep Dijleland, provincie Vlaams-Brabant, Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Dijleland en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Financiering is in handen van Agentschap voor Natuur en Bos en de provincie Vlaams-Brabant.  
 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Andreas Baele

Projectcoördinator Plan Vliegend Hert

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be