PIVO-LOODS 68 krijgt herkenningsteken als Vlaams erfgoeddepot
Het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant in Asse ontving het Vlaamse herkenningsteken van ‘erkend depot’. Dit erfgoeddepot bewaart en beheert archeologische ensembles en onderdelen van beschermd erfgoed. Het is dé startplaats van waaruit de verhalen achter dit erfgoed ontsloten worden.
Elk beschermd monument in Vlaanderen heeft in principe een bordje aan de gevel met daarop ‘beschermd monument’. De Vlaamse minister voor Onroerend Erfgoed heeft beslist dat ook de 16 erkende erfgoeddepots zo’n bordje krijgen. Dus ook het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant, gevestigd in een loods van het PIVO in Asse.
“Het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant bewaart en beheert archeologische ensembles en onderdelen van beschermd erfgoed. LOODS 68 op de PIVO-site is dé startplaats van waaruit de verhalen achter dit erfgoed ontsloten worden. Met het herkenningsteken wordt de werking van het depot erkend en beter in de kijker gezet”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed en PIVO.
Het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant beheert momenteel meer dan 330 archeologische collecties, goed voor 420 meter aan rekken waarop goed 2080 dozen staan. Het hoofddoel van het depot is het duurzaam bewaren en registreren van het archeologisch erfgoed.
"Onze dienst erfgoed staat met het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant in voor de bewaring van ons archeologisch archief uit de regio. Vele gemeenten hebben geen plaats, budget noch personeel om hun archeologische vondsten te bewaren. Vlaanderen verplicht een langdurige bewaring. Ons depot is dan de ideale plaats in de regio om aan deze nood te voldoen. Ook is het depot een tijdelijke bewaarplaats voor erfgoedelementen uit waardevolle monumenten die gerestaureerd worden. Zo kloppen gemeenten aan voor de bewaring van bouwonderdelen bij de restauratie van de plaatselijke kerk", zegt gedeputeerde Tom Dehaene.
Het depot is in de eerste plaats een bewaarplaats waar de archeologische vondsten op een duurzame manier worden opgeslagen. Alle voorwerpen worden geregistreerd, genummerd, gedigitaliseerd. Een aangepaste verpakking en geklimatiseerde bewaarruimte zorgen voor een stabiele omgeving. Door de invoer van de gegevens in een databank kan men binnen de 5 minuten een vondst in één van de vele bakken terugvinden en ook omgekeerd: bij het nemen van een vondstzakje uit de bakken vinden medewerkers direct de opgraving, de periode, het materiaal en de archeologische context terug.
Het depot bewaart veel archeologisch bronmateriaal, waardoor het dikwijls gevraagd wordt om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.
En ook publiekswerking is belangrijk voor het depot. Bezoekers zijn steeds welkom.
Meer info over de erkenning: https://www.onroerenderfgoed.be/nieuws/herkenningsteken-voor-erkende-onroerenderfgoeddepots-ontwikkeld
Meer info over Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant: www.vlaamsbrabant.be/erfgoeddepot
Tom Dehaene
Jan De Cock
Frank Ilsbroux