PIVO kent absoluut topjaar met 467.288 opleidingsuren

Maandag 12 maart 2018 — In 2017 werden er zo’n 467.000 opleidingsuren gerealiseerd in het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse. Dat is het beste resultaat ooit. De oorzaken zijn de stijgende vraag naar politiepersoneel en de verlenging van de duur van de brandweeropleiding.

Het PIVO is het Vlaams-Brabants opleidingscentrum voor politie, brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening en medewerkers van lokale en regionale besturen (bestuursschool).
Hulpdiensten, lokale besturen, organisaties en bedrijven kunnen er terecht voor een brede waaier aan kwaliteitsvolle, praktijkgerichte en direct toepasbare specifieke en multidisciplinaire opleidingen, trainingen en vormingen.

‘Vorig jaar realiseerden we  467.288 opleidingsuren. Dat is het hoogste aantal uren dat we ooit gerealiseerd hebben. We hadden 95.445 opleidingsuren meer dan het jaar daarvoor en het eindresultaat oversteeg onze verwachtingen met 26%. Deze stijging is vooral het gevolg van een verhoogde instroom bij politie omdat er meer inspecteurs aangeworven worden. Een andere oorzaak is de verlenging van de duur van de opleidingen bij de brandweerschool’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het PIVO.

De politieschool realiseerde 260.798 uren of een stijging van 24% ten opzichte van 2016. Er is een stijgende instroom omdat er ook meer vraag is naar politiemensen.

De brandweerschool realiseerde 103.790 uren of een stijging van 18% ten opzichte van 2016.Dit is een tweede sterke stijging op rij en de school bereikt stilaan zijn limiet. De oorzaak is de verlenging van de opleidingsduur van basisopleidingen en de organisatie van nieuwe opleidingen.

De school voor Dringende Geneeskundige Hulp (DGH) realiseerde 51.998 uren of een stijging van 16% ten opzichte van vorig jaar. De stijging is een gevolg van de aanwerving van een tweede deskundige opleider en de organisatie van een derde basiscursus ambulancier.

De bestuurs- en informaticaschool realiseerde 31.010 uren of een stijging van 24% ten opzichte van 2016. Er was meer vraag naar ‘office-opleidingen’.

Het expertisecentrum rijopleidingen en verkeer, vorig jaar nieuw opgericht, realiseerde 13.135 uren. Dit is een sterk resultaat omdat het gaat over individuele opleidingen. Voorlopig gaat het over opleidingen rijbewijs C voor brandweer en prio-rijden op de openbare weg voor politie.

'De boodschap is nu verder werken zoals we bezig zijn. We bieden immers kwalitatief hoogstaande opleidingen van praktijkgerichte docenten met hedendaagse lesmethodieken op maat van onze partners en klanten. Bovendien bieden we klantgericht een antwoord op hun reële noden en behoeftes, zowel in onze sites Asse en Leuven als op locatie’, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Opleidingsuren-Overzicht
Tom Dehaene Gedeputeerde voor PIVO at Provincie Vlaams Brabant
Jos De Boeck Directeur Mens at Provincie Vlaams Brabant