PIVO en Brussels Airport gaan samen brandweerlui opleiden

De provincie Vlaams-Brabant en Brussels Airport Company (BAC) ondertekenden een intentieovereenkomst rond brandveiligheidsopleidingen en –trainingen met betrekking tot het luchtverkeer. Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) en de brandweer van Brussels Airport willen samen een expertise-opleiding rond incidentbestrijding bij luchtvaarttuigen verder uitbouwen, met als doel een meer doorgedreven, professionele en praktijkgerichte opleiding voor brandweerlui aan te bieden in samenwerking de hulpverleningszones.

‘Vlaams-Brabant is een centraal gelegen regio met druk transport’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor PIVO en Mobiliteit. ‘Daarom specialiseert ons opleidingscentrum PIVO in Asse zich steeds meer in rij- en verkeersopleiding in de meest brede betekenis van het woord. Dat kan gaan om opleidingen over weg-, spoor- maar ook luchtverkeer. Door samen te werken met gespecialiseerde partners kan ons expertisecentrum ‘Rijopleidingen en Verkeer’ van het PIVO verder groeien en zich blijven specialiseren’.

‘De ondertekening van deze intentieovereenkomst betekent het startschot voor het uitbouwen van een actueel opleidingsaanbod rond incidentbestrijding bij luchtvaarttuigen. Brussels Airport en PIVO bundelen daarvoor de reeds aanwezige complementaire expertise bij beide organisaties rond brandveiligheidsopleidingen bij luchtverkeer en zetten hun expertise in om de vaardigheden van brandweerlui te verbeteren’, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Brussels Airport wil op middellange termijn een Fire Academy voor luchtvaartgerelateerde brandweeropleidingen oprichten met onder meer praktijkoefeningen op het eigen terrein. Naast de vernieuwing en uitbreiding van de voertuigenvloot heeft de luchthaven daartoe ook een oefenromp van een vliegtuig ter beschikking, om levensechte trainingen te kunnen organiseren.

'De intentieovereenkomt tussen de provincie Vlaams-Brabant en Brussels Airport Company vormt het algemene kader voor concrete en doelgerichte samenwerkingsovereenkomsten’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Deze doelstellingen van de intentieovereenkomst zijn:

•           de organisatie van brandveiligheidsopleidingen en -trainingen voor veiligheidsdiensten met betrekking tot het luchtverkeer;

•           het wederzijds inhuren van medewerkers en lesgevers;

•           het wederzijds uitwisselen van expertise en ontwikkeling op vlak van luchtvaartgebonden

brandopleidingen en -trainingen;

•           het wederzijds inhuren van roerende en onroerende opleidingsinfrastructuur en -

accommodatie.

De opleidingen zijn bedoeld voor de brandweerkorpsen van de grote Belgische luchthavens en recreatief gebruikte vliegvelden, en ook voor brandweerlui van openbare diensten die samenwerken met brandweerkorpsen van luchthavens en vliegvelden.

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor PIVO, Provincie Vlaams Brabant

Lodewijk De Witte

Provinciegouverneur Vlaams-Brabant

Marijke Degryse

PIVO-Opleidingsdirecteur Bestuursschool, Provincie Vlaams Brabant

Anke Fransen

Woordvoerder, Brussels Airport Company

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be