Persagenda van de provincie Vlaams-Brabant

Activiteitenoverzicht van maandag 3 december tot en met zondag 23 december 2018

De provincie Vlaams-Brabant verzamelde de provinciale activiteiten van de periode tussen 3 en 23 december in een agenda.

Beleef de Brabantse trekpaarden tweewekelijks vanaf 28 november in Huizingen

Vanaf woensdag 28 november 2018 tot woensdag 20 maart 2019.

Maak kennis met onze zachtaardige en stoere trekpaarden! Tweewekelijks gaan er op woensdagnamiddag trekpaarden activiteiten door. Geniet van een huifkartocht (max. 2 x 20 personen) doorheen het domein en de vernieuwde rotstuin, de hoefsmid, vliegend tapijt, touwtrekken, boomstammen slepen, ...
Jarca, veulen Darko, Christa en Jerome hebben alvast hun manen mooi in de plooi gelegd!
Praktische info:

Datum: tweewekelijks op woensdag van 14 tot 15.30 uur

Plaats: Hoofdingang Provinciedomein Huizingen, Henri Torleylaan 100 in Huizingen (Beersel)

Prijs: gratis

Beleidsverantwoordelijke: Walter Zelderloo, gedeputeerde voor provinciedomeinen, 016 26 70 38, kabinet.zelderloo@vlaamsbrabant.be

Dienst: Provinciedomein Huizingen, Tel. 02 383 00 20, provinciedomein.huizingen@vlaamsbrabant.be

 

Lezing 'Historische hoeves in Vlaams-Brabant. Verleden en toekomst van boerderijgebouwen' op 8 december in Leuven

Tijdens deze najaarslezing komen de evoluties in bouwkundige vormgeving en landschappelijke inplanting van historische hoeves sinds de 16de eeuw aan bod. De dynamiek van hoevebouw getuigt immers van bredere processen op sociaal, economisch, landbouwtechnisch en architecturaal vlak. Bij de restauratie en herbestemming van hoeves komen heel wat uitdagingen kijken. Welke rol spelen erfgoedwaarden en historische kennis bij architecturale en ruimtelijke ingrepen om historische hoevestructuren aan nieuwe functies aan te passen? En hoe past dit in het huidige beleid rond plattelandsontwikkeling?
Historici, geografen, heemkundigen en eigenaars laten je kennismaken met de theorie en praktijk van de studie en het beheer van historische boerderijgebouwen.

Praktische info: zaterdag 8 december van 10 tot 15 uur

Prijs: gratis

Plaats: Documentatiecentrum, Villerscollege, Vaartstraat 24, 3000 Leuven

Beleidsverantwoordelijke: Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed, 016 26 70 22, kabinet.dehaene@vlaamsbrabant.be
Dienst: Nicolas Mazeure, Dienst erfgoed, tel. 016 26 76 77, erfgoed@vlaamsbrabant.be

 

Infosessie isoleren van hellende en platte daken op 19 december in Zaventem

DuBo-Vlaanderen organiseert samen met Hoegaarden de infosessie "Isoleren van hellende en platte daken". Warme lucht stijgt. Een woning verliest dan ook veel warmte via het dak. Daarom is zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen een goede dakisolatie een absolute must. Maar een dik isolatiepakket alleen is niet genoeg, een correcte plaatsing is even belangrijk. Je maakt in deze sessie kennis met de principes van correct isoleren. Daarna leer je deze principes toepassen bij zoldervloer- of dakisolatie van hellende daken en bij platte daken.

Praktische info:

Datum: woensdag 19 december van 19.30 tot 22 uur

Plaats: De Snuifmolen,  Leuvensesteenweg 194, 1932 Zaventem

Prijs: gratis

Beleidsverantwoordelijke: Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, 016 26 70 52, kabinet.roefs@vlaamsbrabant.be
Dienst: Leefmilieu, Hilde Hacour, tel: 016 26 72 78, hilde.hacour@vlaamsbrabant.be

Info: www.archeduc.be

 

Thuisblijvers en wintergasten op 23 december in Diest

Vogels bestuderen kan altijd en bijna overal. Toch is het winterseizoen een aanrader, vanwege de beperkte hoeveelheid bladeren aan de bomen hebben vogels het moeilijker zich te verschuilen

Lees meerVogels bestuderen kan altijd en bijna overal. Toch is het winterseizoen een aanrader, vanwege de beperkte hoeveelheid bladeren aan de bomen hebben vogels het moeilijker zich te verschuilen. Hierdoor zijn ze voor ons makkelijker waarneembaar. Wil je met een verrekijker in de hand meer te weten komen over de verschillende vogelsoorten? Loop dan mee met een ervaren vogelkijker.

Datum:  zondag 23 december van 14 tot 16 uur

Plaats: Provinciedomein Halve Maan Diest, Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Webbekom (Diest)

Beleidsverantwoordelijke: Walter Zelderloo, gedeputeerde voor provinciedomeinen, 016 26 70 38, kabinet.zelderloo@vlaamsbrabant.be

Dienst: Provinciedomein Halve Maan, Tel. 013 35 86 58, webbekomsbroek@vlaamsbrabant.be

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor communicatie, Provincie Vlaams Brabant

Sara Hermans

Dienst communicatie, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be