Parlementsleden bezoeken maatwerkers op luchthaven Zaventem

Parlementsleden vertrouwd maken met maatwerkbedrijven

Vandaag bezochten 30 leden van het Vlaams Parlement een maatwerkbedrijf in Vlaanderen. Op initiatief van de vijf Vlaamse provincies zet in elke provincie één maatwerkbedrijf de deuren open. In Vlaams-Brabant bezochten de parlementsleden Peter Van Rompuy, Peter Persyn, Katia Segers, Elke Wouters en Gwenny De Vroe de enclave van TWI bij LSG Sky Chefs in Brussels Airport Zaventem. Met deze werkbezoeken zetten de Vlaamse provincies de economische en maatschappelijke meerwaarde van de maatwerkbedrijven in de verf. 

Maatwerkbedrijven zijn de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen, die mensen tewerkstellen die niet in het ‘reguliere’ arbeidscircuit terecht kunnen.
Met maar liefst 27.000 werknemers zijn de maatwerkbedrijven niet meer weg te denken uit het economisch weefsel.

“Als je weet dat de helft van de bedrijven in Vlaanderen samenwerkt met een maatwerkbedrijf, besef je al snel dat de maatwerkbedrijven zorgen voor een sterke economische, maar ook maatschappelijke return”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie in Vlaams-Brabant.

En die return is niet uit de lucht gegrepen. Netwerkfederatie SST berekende een terugverdieneffect van 12.228 euro winst per jaar per individu tewerkgesteld in een maatwerkbedrijf.
De kost van een werkloosheidsvergoeding valt weg, medewerkers genieten van een hoger inkomen, dragen bij aan de belastingen en kunnen zelf weer investeren in onze economie.
Bovendien kunnen werknemers genieten van de vele latente voordelen van een job. Ze nemen deel aan de maatschappij, wat hun gezondheid en welbevinden alleen maar ten goede komt.

“Om deze redenen blijven de provincies, als streekmotor en bruggenbouwer, sterk inzetten op het verbinden van de reguliere en de sociale economie. Een overheid die investeert in maatwerkbedrijven geeft immers zuurstof aan de economie”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

In Vlaams-Brabant brengen de parlementsleden een bezoek aan de enclave van maatwerkbedrijf TWI bij LSG Sky Chefs.
Een enclave is een groep van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die onder begeleiding van een monitor van het maatwerkbedrijf arbeidsintensieve taken uitvoert bij een ‘regulier’ bedrijf. TWI werkt reeds 19 jaar succesvol samen met LSG Sky Chefs, ’s werelds grootste aanbieder van catering aan boord van treinen en vliegtuigen.
De medewerkers van TWI maken zich onmisbaar door er dagelijks honderden bestekken in servetten te rollen en headsets te reinigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Infographic meerwaarde maatwerk

PDF - 296 Kb

Toelichting bij infographic meerwaarde maatwerk

DOCX - 522 Kb

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor economie, Provincie Vlaams Brabant

Sien Raskin

Dienst economie, Provincie Vlaams Brabant

Thomas Caudron

Directeur, TWI

Els Van De Roye

Director quality & food safety, LSG Sky Chefs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be