Overstromingsgebied ‘Birrebeek’ voorkomt wateroverlast in Nieuwenrode

Het gecontroleerde overstromingsgebied aan de Birrebeek in Kapelle-op-den-Bos ving, na de zware regenval van de laatste dagen, zo'n 45.000 kubieke meter op. Hiermee beschermde dit wachtbekken Nieuwenrode tegen wateroverlast.

Het gecontroleerde overstromingsgebied aan de Birrebeek en de Grote Heidebeek in Kapelle-op-den-Bos bufferde een groot volume water bij de hevige regenval van de afgelopen dagen.

"Maar liefst 45.000 kubieke meter water werd opgevangen. Deze hoeveelheid komt overeen met de inhoud van 19 Olympische zwembaden. De opvang van het water voorkwam dat deze grote hoeveelheid water afvloeide richting Nieuwenrode,’ zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. "Het is de eerste maal dat het overstromingsgebied zich bijna volledig vult. Hiermee deed het waarvoor het ontworpen is".

Om de wateroverlast in het stroomgebied van de Birrebeek en Grote Heidebeek in Kapelle-op-den-Bos en Meise te verminderen, liet de provincie Vlaams-Brabant in 2018 een gecontroleerd overstromingsgebied aanleggen in Nieuwenrode.

Binnen het stroomgebied van de Birrebeek trad geregeld wateroverlast op. Het natuurlijke overstromingsrisico wordt verhoogd door de versnelde afvoer en toegenomen hoeveelheid afstromend water als gevolg van bebouwing. Samen met de relatief grote hellingsgraad in het meest stroomopwaartse deel van het bekken, zorgt dit voor grote volumes oppervlakte-afvoer en hoge piekdebieten. Met risico op wateroverlast, onder meer in het centrum van Nieuwenrode, tot gevolg.

In Nieuwenrode waren er eerder al wateroverlastproblemen ter hoogte van de Schriekdreef, Kerkstraat, Meiselaan, Driestraat, Molenstraat en Vroonbaan. Ook verder stroomafwaarts traden overstromingen op in de omgeving van de Molenstraat en Birrebeekstraat.

Het overstromingsgebied ligt ten westen van het centrum van Nieuwenrode tussen de Birrebeek en de Grote Heidebeek en wordt stroomopwaarts begrensd door het Velaartbos. Het overstroombare gebied bevindt zich hoofdzakelijk tussen beide waterlopen en deels op de rechteroever van de Grote Heidebeek. Dit overstromingsgebied heeft een maximale bergingscapaciteit 60.000 m³.

Bart Nevens

Gedeputeerde voor waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be