Oude bakoven van Paddenbroek opnieuw in gebruik genomen

Gerestaureerde bakoven is klaar voor workshops en educatie

Het voorbije jaar werd plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik volledig vernieuwd. Een van de opvallende elementen is de oude bakoven die half ingewerkt zit in de glazen constructie van Paddenbroek. De bakoven werd, op de oorspronkelijke locatie, volledig gerestaureerd zodat er opnieuw kan gebakken worden in Paddenbroek.

Op 20 oktober werd de gerestaureerde bakoven in plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik terug in gebruik genomen
Op 20 oktober werd de gerestaureerde bakoven in plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik terug in gebruik genomen

De herstelde oven, met vernieuwde koepel, wordt opnieuw opgestookt. De kraaknette koepel slaat opnieuw zwart uit door het roet. Maar niet getreurd: ‘roet komt voor de gloed’. Bij 250 graden brandt het roet weer op, kleurt de koepel terug wit en is de oven klaar om het gerezen deeg tot heerlijk vers brood te bakken.

“We ondersteunen de restauratie van dergelijke erfgoedrelicten en het omringende landschap met de subsidie in het kader van 360°-erfgoedprojecten”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Monumentenwacht Vlaams-Brabant heeft eerst een grondig onderzoek gedaan naar de toestand van de oven, waarna Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei het herstel van de oven op zich heeft genomen.”

De provincie ondersteunt de restauratie van bakovens
De provincie ondersteunt de restauratie van bakovens

“Met het herstel van de bakoven draagt het Regionaal Landschap een steentje bij aan de uitbouw van plattelandscentrum Paddenbroek en de samenwerking met gemeente Gooik. Een functionerende oven maakt het mogelijk om educatieve workshops te organiseren voor de klassen die we educatief begeleiden in Paddenbroek. Maar we zijn ook van plan om stook- en bakcursussen voor volwassenen te organiseren. Misschien lukt het zelfs om een actieve bakkersgroep in Paddenbroek op te starten”, zegt Elke Zelderloo, voorzitter van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

“Vanuit de gemeente hebben we een derde van de kosten voor de restauratie betaald. Op deze manier zal de gerestaureerde bakoven volledig functioneel zijn tijdens het openingsweekend van Paddenbroek op zondag 24 oktober. Bezoekers kunnen dan meedoen met workshops zuurdesembrood en andere hapjes uit de oven. De omgeving zal dus regelmatig opnieuw lekker ruiken naar vers gebakken brood", besluit Christa Dermez, schepen van Gooik.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Timon Boumon

Medewerker, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be