Opkuisactie zwerfvuil langs Molenbeek in Sint-Genesius-Rode
Op zondag 20 oktober organiseert de Rotary Club van Sint-Genesius-Rode, met de hulp van de gemeente en jeugdbewegingen en de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant, een nieuwe editie van de actie "Clean-up Rode". Langs de Molenbeek zullen ze het zwerfvuil opkuisen.
Onderhoud van waterlopen is nodig
Zowel de provincie Vlaams-Brabant als de gemeente Sint-Genesius-Rode hechten belang aan een nette omgeving en een goede toestand van de waterlopen.
“Als waterbeheerder zorgen we jaarlijks voor een oppervlakkige ruiming van ruim 1.400 km waterlopen, waaronder de Molenbeek hier in Sint-Genesius-Rode. Tijdens dit onderhoud verwijderen onze aannemers takken, obstakels, grove plantenresten en zwerfvuil”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Zo willen we de normale waterafvoer garanderen zodat bij hevige regenval de Molenbeek niet voor overlast zorgt.”
Voor de onderhoudswerken is een vlotte bereikbaarheid van de waterlopen erg belangrijk. De vijfmeterzone langs beide zijden van de waterloop moet toegankelijk zijn zodat ook maaiwerken met de kraan mogelijk zijn waar nodig. Daarvoor wordt gerekend op de medewerking van de eigenaars van huizen of gronden langs de waterlopen.
“We zetten ons in voor een schone omgeving. Ook langs de waterlopen die zich een weg banen doorheen onze gemeente. Daarom verlenen we, samen met de provincie, onze steun aan deze actie van vzw River Cleanup en willen we zo onze jongeren en inwoners sensibiliseren over het belang van waterlopen in goede conditie”, zegt Miguel Delacroix, schepen voor openbare werken in Sint-Genesius-Rode.
Erosiebestrijding in Sint-Genesius-Rode
Naast onderhoud van haar waterlopen deden de provincie en de gemeente al grote inspanningen om afspoelende modder van de akkers tegen te houden.
“Zo komt het niet terecht in waterlopen en rioleringen en zorgen het water en de modder niet voor overlast in tuinen, woningen en op straten. Op die manier vermijden we dure slibruimingen van onze waterlopen. Voor verschillende grote projecten ontving de gemeente naast provinciale subsidie ook gewestelijke steun”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.
Overzicht van de erosiebestrijdingsmaatregelen in Sint-Genesius-Rode de afgelopen 10 jaar:
- Priorijlaan: houthakseldammen, geprofileerde grasstrook en erosiepoel
- IJsvogellaan: erosiepoel
- IJsvogellaan: grasstroken, gracht, aarden dammen en twee erosiepoelen
- Priorijlaan: wilgenteendam
- Priorijlaan: erosiepoel en twee houthakseldammen
- Kwadeplasstraat: houthakseldam
- Kwadebeek: aarden dam met erosiepoel
- Krechtenbroek: aarden dam met erosiepoel en grasstrook
“Daarnaast werken we ook aan een gemeentelijk hemelwater- en droogteplan dat momenteel in eindfase is en waarvoor we provinciale subsidie zullen ontvangen”, zegt schepen Miguel Delacroix.
Naar een toegankelijke en natuurlijke Geevaertvijver
Wat meer stroomopwaarts passeert de Molenbeek de Geevaertvijver.
De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kocht deze historische vijver in maart 2021 en is recent begonnen met de herinrichtingswerken. De werken duren minstens één jaar, waarna de gemeente Sint-Genesius-Rode eigenaar en beheerder zal worden.
De herinrichtingswerken zijn gericht op drie grote doelen:
- Toegankelijkheid: in het noorden en oosten van de vijver komen er wandelpaden.
Deze paden maken deel uit van het Molenbeekpad dat loopt tussen de bron en de monding van de Molenbeek. Wandelaars krijgen zo een betere toegang tot de vijver. - Waterberging: de vijver dient als waterberging voor de Molenbeek, vooral tijdens periodes van zeer hevige neerslag. Zo beheersen we overstromingen beter en reguleren we de waterhuishouding in de omgeving.
- Ecologische verbetering: er komt een vistrap in de gescheiden Molenbeek om vismigratie te bevorderen. De waterkwaliteit wordt verbeterd door het slib te verwijderen en zones met flauwe oevers te maken. Zo krijgt de plantengroei er terug alle kansen. Op die manier zorgen we voor een diverse plantengroei.
Bart Nevens
Miguel Delacroix
Peter Maris
Frank Ilsbroux