Opening infopunt Platteland Troef in Gooik

Toerisme Vlaams-Brabant experimenteert met nieuwe manier van promotie op platteland

Toerisme Vlaams-Brabant zocht een oplossing om toeristische informatie aan te bieden op plaatsen in het platteland waar dagelijks veel bezoekers komen. Bezoekers hebben vaak geen zicht op wat er in de nabije omgeving te ontdekken valt. Net dat aspect wil Toerisme Vlaams-Brabant zichtbaar maken op deze plaatsen. Zowel om te ontdekken wat men diezelfde dag nog kan doen, maar ook om mensen warm te maken om nog een keer terug te komen.

“Bij toeristische informatie denken we al snel aan een medewerker achter de balie, vaak centraal gelegen, op de Grote Markt” zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Met dit proefproject willen we echter toeristische info net op die locaties brengen waar de bezoeker zich al bevindt op het platteland, zoals kastelen, populaire wandelknooppunten of streekproductenwinkels.”

Provincie en gemeente openden in het Paddenbroek een toeristisch infopunt
Provincie en gemeente openden in het Paddenbroek een toeristisch infopunt

Toerisme Vlaams-Brabant zocht en vond een ideale test-locatie voor een toeristisch infopunt in het plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik. ​
Dit gebouw, te midden van de glooiende heuvels, is inmiddels één van de centrale toegangspoorten tot het toerisme in het Pajottenland. Met het fiets- en wandelcafé, de speeltuin en de camperplaats bleek deze locatie de ideale uitvalsbasis voor een toeristisch infopunt dat op originele wijze werd aangekleed met tips over leuke uitstapjes in de regio.

“We willen met dit project niet het zoveelste infobord op palen plaatsen”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “We zetten de mensen echt op weg om de plattelandsregio te verkennen. Men vindt er persoonlijke tips van streekkenners, info zoals een routekaart en tips waar je lekkere streekproducten kan kopen.”


Naast Paddenbroek werden 3 andere sleutellocaties geselecteerd in Vlaams-Brabant waar eveneens een uniek infopunt verschijnt: het Zoet Water in Oud-Heverlee, het Kasteel van Horst en het bezoekerscentrum Het Moment aan de Abdij van Averbode.

Het infopunt aan het Zoet Water kreeg een spiraalvorm die verwijst naar de architectuur van de nabijgelegen Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen.

Aan het Kasteel van Horst kreeg het infopunt de vorm van een zitelement dat met haar vorm verwijst naar de donjon van het kasteel. De vier hoekpunten van het zitelement geven tips over uitstappen en ontdekkingen die men in de regio kan doen.

Ook het bezoekerscentrum Het Moment aan de Abdij van Averbode is een druk bezochte plek in het Hageland. Met de bekende lekdreef, het abdijcafé en de streekproductenwinkel is het dé perfecte plek voor een toeristisch infopunt met tips over unieke en authentieke plekken in de regio.

“En er volgt nog meer!” geeft gedeputeerde Gunther Coppens mee. “We starten momenteel ook met een nieuw coaching-traject voor ondernemers op het platteland. Het is de bedoeling dat men als bezoeker bij de lokale hoevewinkel, café of B&B terecht kan voor tips om de regio te ontdekken en voor een wandel- of fietskaart. Deze ondernemers zijn immers het eerste aanspreekpunt voor toeristen op het platteland en dus onze ideale ambassadeurs”.

Dit project wordt gerealiseerd met middelen van PDPO – Omgevingskwaliteit.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Els Salembier

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be