Opening De Badmeester in Halve Maan in Diest

Horecazaak in volledig nieuw kleedje

Op 20 mei opende een volledig vernieuwde De Badmeester zijn deuren. De Badmeester is de horecazaak, gelegen in het provinciedomein Halve Maan in Diest. De Badmeester was totaal verouderd en werd vorig jaar afgebroken. Alleen de keuken en het zelfbedieningsgedeelte werden gerenoveerd. ​ In de plaats kwam een nieuwbouw van één bouwlaag, die plaats biedt aan 2 zalen en een verbruiksruimte, sanitair en enkele technische ruimtes.

“De horecazaak de Badmeester had en heeft een goed functionerende keuken en zelfbediening, die in 2012 volledig werd gerenoveerd. De aangrenzende verbruik- en feestzalen in het oude deel van het gebouw voldeden echter niet meer aan de kwaliteits- en energienormen en waren dringend aan vernieuwing toe. De afbraak- en nieuwbouwwerken startten vorig jaar en zijn nu afgerond”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen.

De nieuwbouw werd opgetrokken in Cross Laminated Timber waarbij de wanden en dakplaten in massief hout opgetrokken worden. Deze constructiewijze kadert in de zoektocht om circulaire gebouwen te creëren waarbij op het einde van de levensduur de verschillende onderdelen gedemonteerd kunnen worden en al dan niet in een herwerkte versie opnieuw als bouwmateriaal ingezet kunnen worden.


De nieuwbouw werd zo duurzaam mogelijk ingericht. Verwarming en koeling van de afzonderlijke ruimtes is mogelijk via een lucht-lucht warmtepomp. Een gezond binnenklimaat wordt gegarandeerd door middel van ventilatie met vocht- en warmterecuperatie en de verlichting is volledig uitgevoerd in LED. Warm water wordt geproduceerd door een warmtepompboiler en voor het sanitair wordt er gebruik gemaakt van gerecupereerd regenwater. Zodoende is het nieuwbouwgedeelte 100% vrij van fossiele brandstoffen en is er dus ook geen CO2-productie.

De binnenruimtes zijn licht en open en staan door de grote raampartijen in nauw contact met de omgeving. De inrichting is vrij sober met materialen die voor zich spreken, zonder veel echte decoratie.
De gevels werden afgewerkt met leien en de nieuwe daken voorzien van een groendak.
Het platte dak werd geïsoleerd en vernieuwd en voorzien van zonnepanelen.

“De Badmeester is klaar voor een nieuwe en mooie toekomst”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Philippe Van Diest

Domeinbeheerder Halve Maan, Provincie Vlaams-Brabant

Kristien Verwimp

Architect bij dienst gebouwen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be