Op de kar in Vlaams-Brabant van 25 tot 27 mei

Vijf huifkartochten met Brabantse trekpaarden

De provincie Vlaams-Brabant biedt van 25 tot 27 mei op vijf locaties huifkartochten met Brabantse trekpaarden aan. Met het evenement ‘Op de kar’ zet de provincie het Brabants trekpaard, onlangs erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed, op een leuke wijze in de kijker. ‘Op de kar’ vindt plaats in het kader van de Week van de Korte Keten. 

Op de kar met Brabantse trekpaarden

‘Tijdens het weekend van 25 tot 27 mei organiseert de provincie Vlaams-Brabant, naar aanleiding van de Week van de Korte Keten, op vijf locaties ritten met Brabants trekpaard en kar’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid.
De 5 activiteiten zijn:

  • Lokale producten proeven op de Vinnemarkt in Zoutleeuw
  • Rabarberkok-wedstrijd in Ternat
  • Bezoek aan de Papiermolen van Herisem in Alsemberg
  • Bezoek aan unieke karren en antieke meubels in De Botermolen van Keerbergen
  • Lekker Lokaal in Hof ten Dormaal en Porky Farm in Tildonk

‘Op de kar’ start op vrijdag 25 mei met huifkartochten van De Winning tijdens de Vinnemarkt in Zoutleeuw. Op de Vinnemarkt proeft men producten van lokale boeren en handelaars uit de Getevallei.
Op 26 mei kunnen de bezoekers van Rabarberdag in Ternat genieten van een ritje met trekpaard en kar, georganiseerd door Dirk Remaut. Het evenement vindt plaats bij PlukPlek, waar fruit en groenten geteeld worden met respect voor de mens, de natuur en de planeet.
Op zondag 27 mei zullen op drie locaties in de provincie Brabanders aanwezig zijn.
Tijdens de Dag van de Aardbei in Tildonk kan men eerst snuisteren op de streekmarkt ‘Lekker Lokaal’ en vervolgens op de kar stappen voor een bezoek aan Hof ten Dormaal en de lokale boerderij Porky Farm. Hof ten Dormaal en Den Brabander verzorgen de huifkartochten.
In het Keerbergse heemmuseum ‘De Botermolen’ zullen op zondag 27 mei enkele antieke karren achter trekpaarden worden gespannen. Dit belooft een indrukwekkende stoet te worden met unieke karren, sterke Brabanders en gepassioneerde menners uit de buurt.
Tenslotte kan men die dag ook een bezoek brengen aan Papiermolen Herisem en genieten van een ritje op de huifkar van Philippe.
 

Trekpaard, samen erfgoed een toekomst geven

‘Op de kar’ kadert in het Europese PDPO III project ‘Brabants Trekpaard, samen erfgoed een toekomst geven’. Na het wegvallen van de landbouwfunctie van het trekpaard zoeken we naar nieuwe bestemmingen om dit erfgoed op lange termijn in stand te houden’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

De drie technieken zijn mennen op kordeel, ploegen met een Brabantse wentelploeg en het boomslepen.

De provincie Vlaams-Brabant bekijkt ook of trekpaarden kunnen ingezet worden in de sociale zorg en bij openbare diensten, zoals afvalophaling of groenbeheer.

De provincie wil ook een bekwaamheidsproef in het leven roepen. Hierdoor worden de paarden niet meer alleen gekeurd op hun uiterlijk, zoals tijdens de prijskampen, maar ook op hun functionele nut.
De eerste officiële proef vindt plaats tijdens de Dag van het Brabants trekpaard op 21 oktober 2018.

Tenslotte gaat de provincie  een kruispuntplatform creëren dat innoverende projecten, vormingen of activiteiten met Brabantse trekpaarden verzamelt. Potentiële aanbieders en afnemers van trekpaarddiensten komen via deze weg met elkaar in contact.


Nieuwe folder voor Heemmuseum De Botermolen in Keerbergen

Met de organisatie van een ‘Op de kar’-activiteit in het Heemmuseum De Botermolen in Keerbergen plaatst de provincie Vlaams-Brabant het belang en de rijkdom van kleine musea in de kijker.

De Botermolen in Keerbergen is een mooi voorbeeld van een museum met een indrukwekkende collectie en interessante verhalen over de gemeente. In het museum wordt de geschiedenis van de streek in de kijker gezet, met aandacht voor het alledaagse leven. Men vindt in de collectie materiaal dat werd gebruikt bij traditionele ambachten, een woonkamer uit het begin van vorige eeuw en een unieke verzameling antieke karren. Het museum bezit immers één van de grootste karrencollecties van Vlaanderen.

‘We investeerden ook in de werking van de Botermolen en brachten zonet een nieuwe folder uit over het museum. Hierin staat in geuren en kleuren beschreven waarom een bezoek aan de Botermolen zeker de moeite waard is. Daarnaast willen we ook met evenementen deze prachtige locaties in de kijker zetten’, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

Flyer 'Op de kar'

PDF - 2.1 Mb

Meer info over project Brabants trekpaard

DOCX - 71 Kb

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams Brabant

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams Brabant

Liene Blancke

Projecten Brabants Trekpaard, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be