Op bezoek in de hopasten

Dilbeek doet mee aan de Open Monumentendag

 

De gemeente Meise organiseert, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, Cultuurraad Dilbeek, Heemkring Bodeghave, enkele hopasteigenaars en erfgoedvrijwilligers, de 34ste keer Open Monumentendag. Dit jaar wordt het thema hop en met name de hopasten – je weet wel die huisjes waar de hop wordt gedroogd – belicht.

De provincie Vlaams-Brabant bestudeerde en inventariseerde de voorbije twee jaar de hopasten in de regio. Uit dit onderzoek bleek dat allerlei technische evoluties leidden tot aanpassingen in de bouw en inrichting van hopasten. In Dilbeek getuigt een uniek geheel aan bewaarde hopasten van deze ontwikkeling. Het plan om Open Monumentendag in Dilbeek te organiseren volgde bijgevolg al snel daarna. ​

“Hopasten vormen waardevolle relicten die getuigen van ontwikkelingen in de verwerking van hop”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Dankzij de samenwerking met Dilbeek tijdens Open Monumentendag kan een breed publiek kennis maken met de diversiteit van dit streekeigen onroerend erfgoed. Een groeiende bewustwording is immers een eerste stap in het bewaren van dit uniek stukje verleden”.

Hopast De Fraipont (copyright: Inge Van Den Heuvel)
Hopast De Fraipont (copyright: Inge Van Den Heuvel)

Hopasten zijn kleine gebouwen waarin hop wordt gedroogd. Door de dalende hopteelt zijn deze huisjes vaak in vergetelheid en verval geraakt. ​
Tijdens Open Monumentendag kunnen deelnemers nog twee overgebleven hopasten bezichtigen. De hopasten zijn normaal gezien niet open voor het publiek, maar worden voor de gelegenheid opengesteld door de hopasteigenaars. Daarnaast staan er nog heel wat andere leuke activiteiten op het programma: een uitgestippelde wandeling leidt je niet alleen langs enkele bewaarde hopasten, maar ook langs infoborden, hopvelden en een hoptentoonstelling.

Anneleen Van den Houte, schepen van Vrije Tijd, raadt het programma zeker ook aan ouders met kinderen aan: “Op het Dorpsplein zijn er heel wat kindvriendelijke activiteiten voorzien, zo kan je zelf hop drogen in een nieuw, gebouwde mini-hopast of je eigen hopzakje vullen en versieren voor een goede nachtrust. Speels, maar toch leerrijk”.

Geïnteresseerden worden zondag 11 september tussen 10 en 18 uur verwacht op het Dorpsplein van Sint-Martens-Bodegem. ​
Automobilisten parkeren zich best buiten het centrum. ​

Meer info: (H)open Monumentendag 2022 — Hopasten in Dilbeek: tussen hel en hemel | Westrand Cultuurcentrum Dilbeek

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nicolas Mazeure

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Elsemieke De Troy

Vrije Tijd, Gemeente Dilbeek

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be