Onthardings- en rioleringswerken in centrum Huldenberg

Infomoment op 24 juni

 

In het centrum van Huldenberg wordt half oktober gestart met ingrijpende rioleringswerken in de straten van het centrum. Ook een gedeeltelijke ontharding van het Gemeenteplein staat op de planning. Deze werkzaamheden, die ongeveer 18 maanden zullen duren, richten zich op de verbetering van het waterbeheer, de vernieuwing van het rioleringsnetwerk en de infrastructuur van het Gemeenteplein. Op 24 juni is er een infomoment voor de inwoners over de werken.

(Her)bronnen in de Brabantse Wouden: eerste project in uitvoering ​ ​

De ontharding en vergroening van het Gemeenteplein met de afkoppeling van de bronwaterpomp van de riolering vormt één van de vier pilootprojecten van het project ‘(Her)bronnen in de Brabantse Wouden’. ​
De gemeente Huldenberg kreeg hiervoor van de Vlaamse overheid een subsidie van 747.584,05 euro. Daarnaast draagt de provincie Vlaams-Brabant bij aan de realisatie van een bufferzone voor het bronwater.

“Met de heraanleg van het Gemeenteplein plaatsen we deze omgeving als instappunt voor de Brabantse Wouden op de kaart”, zegt Danny Vangoidtsenhoven, burgemeester van Huldenberg. “Het her aan te leggen Gemeenteplein wordt hierbij ontwikkeld als een centraal knooppunt voor verschillende vervoermiddelen met veilige fietsparkeerplaatsen, oplaadpunten voor elektrische voertuigen en faciliteiten, zoals een gecombineerde bushalte en kiosk met informatie over de Brabantse Wouden. De parkeerplaatsen in het centrum blijven bereikbaar, met duidelijke scheiding tussen voetgangers en autoverkeer.”

Het ontwerp van het heraangelegde Gemeenteplein (Kollektif Landscape-Plus Office-ARA)
Het ontwerp van het heraangelegde Gemeenteplein (Kollektif Landscape-Plus Office-ARA)

Werken zorgen voor een betere watervoorziening en overstromingsbeheer

Het ontwerp van het nieuwe Gemeenteplein zorgt ervoor dat zowel bron- als regenwater gecontroleerd naar de IJse afvloeit. Dit moet overstromingen in het in een dal gelegen centrum bij hevige regenval voorkomen. Een groene waterbufferzone aan de oevers van de IJse biedt ruimte voor insijpeling van regen- en bronwater en fungeert tegelijkertijd als speelplek. Het bronwater wordt op deze manier losgekoppeld van de riolering en krijgt opnieuw een belangrijke plaats in het straatbeeld.

“De ontharding en vergroening van het plein draagt bij aan betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast, en een hogere hittebestendigheid. Voetgangers en fietsers kunnen van een aantrekkelijker, schaduwrijker en toegankelijker dorpscentrum genieten”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

Een sfeerbeeld van het heraangelegde Gemeenteplein ((Kollektif Landscape-Plus Office-ARA)
Een sfeerbeeld van het heraangelegde Gemeenteplein ((Kollektif Landscape-Plus Office-ARA)

In combinatie met de heraanleg van het rioleringsnetwerk in de Elzasstraat, de A. Goossensstraat en de De Peuthystraat, die in dezelfde periode plaatsvindt, moeten beide ingrepen ervoor zorgen dat het dorpscentrum in de toekomst beter beschermd zal zijn tegen overvloedige regenval.

Tijdens de werken wordt aanzienlijke hinder verwacht. De toegankelijkheid van de parking De Kronkel blijft zo veel mogelijk behouden.

Infomoment voor de inwoners

De inwoners van Huldenberg kunnen op maandag 24 juni tussen 15 en 21 uur terecht in Cultuurzaal Den Elzas (Elzasstraat 19) voor een infomoment. Daar kunnen ze de nodige uitleg krijgen over de werken, de verschillende fases en de omleidingen.

 

Meer info: huldenberg.be/werkengemeenteplein


Het project maakt deel uit van het strategisch project Walden. Dit is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Leuven en de gemeenten Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee. Deze samenwerking is mogelijk via de financiële steun van het departement Omgeving.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Danny Vangoidtsenhoven

Burgemeester, Gemeente Huldenberg

Els Van Loon

Coördinator, Strategisch Project Walden

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be