Ontdek Theodoor Van Loon in Diest

Vlaamse Meesters in situ

Schilder Theodoor Van Loon, tijdgenoot van Rubens, is een wat vergeten Vlaamse Meester. De stad Diest heeft vier van zijn schilderijen op haar grondgebied. Ze werden gerestaureerd en zijn klaar om herontdekt te worden door het publiek in de Sint-Catharinakerk. Deze expo kadert in het kunstenparcours ‘Vlaamse Meesters in situ’.

 

Diest pakt uit met de schilderijen van de vier evangelisten door Theodoor Van Loon, geschilderd voor de Sint-Catharinakerk in Diest.

In het najaar van 2018 kreeg de schilder Theodoor Van Loon een overzichtstentoonstelling in de BOZAR in Brussel. Met deze tentoonstelling herontdekte de kunstwereld een vergeten Vlaamse Meester, een tijdgenoot van Rubens. Van Loon verbleef een tijd in Italië en werd er beïnvloed door Caravaggio en zijn navolgers. 

Met kunstwerken van de vier Evangelisten herontdekt de stad Diest de waarde van deze schilderijen. Dat spoorde de stad aan om ze te restaureren. Het schilderij van evangelist Mattheüs is al gerestaureerd en hangt terug op zijn oorspronkelijke plaats. Men kan dit bekijken vanop de jacobladder in de Sint-Catharinakerk.

De andere drie werken worden in het atelier in situ gerestaureerd. Men kan de restaurateur ter plekke aan het werk zien. Aan de ene kant staat een schilderij in de toestand waarin het zich bevindt met ernaast een werk dat gerestaureerd wordt. 

Een bezoek aan de site is elke dag mogelijk in de namiddag van 13.30 tot 17 uur. Op maandag is de kerk gesloten. 

Toerisme Diest organiseert elke laatste zondag van de maand een themawandeling waarbij de gids vertelt over de nalatenschap van Theodoor Van Loon.

Elke 2de zondag van de maand tussen 14 en 16 uur geeft de restaurateur van Altritempi de geheimen van de restauratie prijs . 

“Wij hopen zo meer interesse te wekken voor dit unieke patrimonium in onze stad”, ​ zegt Geert Cluckers, schepen van toerisme van Diest. “Bezoekers komen meer te weten over de meester Theodoor Van Loon zelf maar ook over de vier werken die in de begijnhofkerk hangen via de digitale informatiezuil”. 

“Onze provincie telt heel wat parels van Vlaamse Meesters”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “We zijn dan ook blij dat we er met dit project voor kunnen zorgen dat een ruim publiek deze Vlaamse Meesters op de best mogelijke manier kan ontdekken, exact op de locaties waarvoor ze geschilderd werden. Daarom gaven we een subsidie van 5.000 euro om het belevingsaanbod rond de werken van Theodoor Van Loon in de Sint-Catharinakerk te vergroten”. 

Het project is een samenwerking van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen – Toerisme Vlaanderen provincie Vlaams Brabant en de stad Diest.

 

 


Praktische info: 

Themawandelingen

  1. Themawandeling Theodoor Van Loon
    Het begijnhof van Diest bezoeken met gids over de nalatenschap van Theodoor? Dat kan op zondag 30 juni, 28 juli, 25 augustus en 29 september.
    Waar? Aan de Begijnhofpoort Begijnhof, Begijnenstraat, telkens om 15 uur. ​
    Info en reservatie bij Toerisme Diest – prijs: 3 euro per persoon. 

2. ​ ​ ​ ​ De nalatenschap van Theodoor Van Loon door het oog van de restaurateur. ​ ​
​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ De restaurateurs van Altritempi geven een woordje uitleg bij de restauratie van de vier ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ schilderijen van Theodoor Van Loon.
​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Waar? In de Sint-Catharinakerk – Begijnhof op zondag 16 juni , 14 juli, 11 augustus en 8 ​ ​ september telkens tussen 14 en 16 uur. ​ Gratis

Te ontdekken:
Ook in Stadsmuseum De Hofstadt vindt men twee werken van Theodoor van Loon: ​
‘De Opdracht van Christus in de tempel en de profetie van Simeon’ en ‘De Aanbidding der Wijzen’.
Deze werken zijn afkomstig uit de Sint-Catharinakerk van het Begijnhof

Monique Swinnen

Voorzitter, Leader Hageland

Els Salembier

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be