Ontdek de Vlaams-Brabantse economie in cijfers

De Vlaamse provincies leveren data over sociale en demografische indicatoren via provincies.incijfers.be. Deze databank wordt nu uitgebreid met economische indicatoren. Zo bieden de provincies de nodige handvaten voor gemeenten en organisaties voor hun economische visie en beleid.

‘Door geverifieerde gegevens aan te leveren in kant en klare grafieken, datasets en fiches, gegoten in een overzichtelijk rapport kan de gebruiker zich een juist en gebruiksklaar beeld vormen van zijn omgeving. We beschikken al jaren over een databank met vooral sociale informatie. Daar komen nu economische gegevens bij’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Nu ook economie in cijfers

De nieuwe set economische gegevens  bevat onder meer statistieken over werkgelegenheid en werkzaamheid, jobs, werkloosheid, opleiding, bruto binnenlands product (BBP), investeringen, omzet, oprichtingen en stopzettingen, faillissementen, land- en tuinbouw, pendel en detailhandel. De meeste gegevens worden weergegeven tot op het niveau van de gemeenten.

‘De cijfers leren ons bijvoorbeeld dat de werkloosheidsdruk in Vlaams-Brabant relatief laag is, nl. 5,1% in 2016 ten opzichte van 6,2% voor Vlaanderen. Het gemiddeld inkomen per inwoner is dan weer hoog: 20.805 euro in 2015 ten opzichte van 18.970 euro gemiddeld in Vlaanderen. De werkzaamheid, de verhouding tussen het aantal werkenden en het aantal inwoners op beroepsactieve leeftijd, is, met 66,9% in 2015, iets hoger dan gemiddeld in Vlaanderen’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie.

Cijfers zijn basis voor beleid Vlaams-Brabantse gemeenten

De provincie Vlaams-Brabant hecht veel belang aan een cijfermatige onderbouwing van het beleid. Provincies.incijfers.be wordt dan ook op regelmatige basis geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe cijfers, thema’s en gebiedsindelingen.

‘Als streekmotor leveren we gemeenten en organisaties cijfermateriaal, (omgevings)analyses en interpretatie van gegevens over verschillende thema’s. Zo kunnen ze hun beleid stevig onderbouwen en de juiste keuzes maken voor een mooie toekomst voor alle inwoners’, besluiten gedeputeerden Monique Swinnen en Marc Florquin.

Marc Florquin

Gedeputeerde voor economie, Provincie Vlaams Brabant

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor waterlopen, Kabinet Swinnen,Provincie Vlaams Brabant

Tom Vanquaethem

Dienst Economie, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be