Ontdek de Mysterieuze Bossen

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde, samen met de gemeenten Bertem, Bierbeek, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren, een toeristische campagne over Mysterieuze Bossen. 

Dwalen door sfeervol verlichte bospaden of luisteren naar adembenemende legenden. In oktober en november worden in Bertem, Bierbeek, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Oud-Heverlee en Overijse 7 magisch mysterieuze spektakels, een Arenberg evenement en tal van andere bosactiviteiten georganiseerd.

‘De campagne voor onze buitengewone mooie bossen is een incentive om toeristen in het herfstseizoen te werven voor de Groene Gordel, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. ‘Hiermee willen we de lokale economie de nodige impulsen geven in deze herfstperiode. Toerisme is niet enkel meer een lente- of zomer gegeven, we spelen ook in met innovatieve concepten om aan seizoens spreiding te doen’.

Mysterieuze Bossen legt een magische laag over het bestaande reguliere aanbod aan bosactiviteiten maar voegt ook een eigen dimensie toe door de organisatie van specifieke mysterieuze bossen activiteiten. De campagne richt zich hoofdzakelijk op families met kinderen tot 14 jaar om een waardig tegengewicht te bieden aan de niet zo streekeigen Halloween activiteiten en vooral ook om nieuwe fans te maken voor natuur- en erfgoedpracht die onze bossen te bieden hebben.

Betoverende digitale marketingcampagne

Via een marketing campagne in gans Vlaanderen wil de provincie de Mysterieuze Bossen laten ontdekken.
‘Hiervoor hebben we sterk geïnvesteerd in audiovisueel materiaal onder de vorm van professionele foto’s, een mysterie opwekkende videoclip en unieke radiospots’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
De affiches van ‘Mysterieuze Bossen’ zullen te vinden zijn op 86 informatiedragers binnen de NMBS-stations, Studio Brussel zal de mysterieuze boodschap verkondigen en via een intensieve Facebook campagne maken we promotie. Er is een ondersteuning voor logies, aanbieders van bosactiviteiten via Facebook en er is van de hand van videomaker Kea Leens een clip van ‘Mysterieuze Bossen’ met een wel heel mysterieuze hoofdrolspeler die ook tijdens de spektakelwandelingen aan bod zal komen.

Ultieme bosbeleving op magische wandelspektakels

Tijdens ‘Mysterieuze Bossen’ worden er 7 magische spektakels en tal van andere bosactiviteiten georganiseerd. Elk spektakel is (na inschrijving) voor het brede publiek toegankelijk en telkens vertrekt er een mysterieuze wandeling vanuit een unieke locatie. Men kan het als het ware een spektakelwandeling noemen waarbij de mooiste boselementen en bovenal de verhalen uit het bos tot leven komen.
De provincie Vlaams-Brabant heeft kosten nog moeite gespaard om de partners hierin te ondersteunen en het wordt een prikkeling voor alle zintuigen.

Zo is er professionele uitlichting van boselementen, mysterie door een mistige sfeer, bosgeuren die opsnuifbaar zijn, bosgeluiden die versterkt worden, magische gekleurde bellen die de kinderen in een droomwereld doen belanden.
Elk spektakel wordt inhoudelijk voorbereid door lokale gidsen en langs het parcours verschijnen onverwacht inspirerende acts. De evenementen zijn organisch gegroeid en opgebouwd door de stakeholders en bewoners van de bosgebieden, de provincie tracht hier als streekmotor voor ondersteuning en coördinatie te zorgen. Op deze manier kunnen de lokale verenigingen hun verhaal doen over hoe zij de bossen beleven en de inkomsten hiervan her investeren in een nog betere bosbeleving in de toekomst.  

De data voor de spektakelwandelingen zijn de volgende:

  • zaterdag 6 oktober:         Magisch spektakel aan de Dijle in Bertem (Korbeek Dijle)
  • zaterdag 13 oktober:       Mysteries en mirakels in Overijse (Poort Jezus Eik)
  • zaterdag 20 oktober:       Het Drakenbos en het ei (Bierbeek)
  • zaterdag 3 november:     Fakkeltocht Schimmen in het duister (Kortenberg)
  • zaterdag 10 november:   Mysterieuze & Majestueuze beukkathedralen (Hoeilaart)
  • zaterdag 17 november:   Krochmannekes en Klabouters (Huldenberg)
  • zaterdag 24 november:   Lichtfeest in het bos (Oud Heverlee)

Exclusief: Mysterieuze Arenbergse bostaferelen op 27 oktober

Een buitenbeentje binnen de Mysterieuze Bossen campagne is dit jaar het Arenbergs bosweekend in Oud-Heverlee waarin ook plaats is voor de Mysterieuze Bossen.
De gemeente Oud Heverlee, de toneelkringen Het Spel, Contrast en Historia Mundi voeren historische toneeltjes op rond bepaalde gebeurtenissen uit het verleden van Arenberg, in klederdracht uit de 18de eeuw.

Zo ontdekt men de ‘mysterieuze’ verhalen en gebeurtenissen uit de tijd van de Arenbergs, tijdens gegidste wandelingen naar verschillende opvoeringen. De onderhandelingen van de hertog van Arenberg over de aanleg van de Herculesdreef en de vernieuwing van de Dijlebrug, de overhandiging van de sleutels van de kapel van steenbergen en een echte Woudrechtbank komen aan bod.  

Mysterieuze schatkisten voor logiesgasten

Toerisme Vlaams-Brabant werkt voor deze campagne nauw samen met de logiesuitbaters uit de regio die specifieke bosarrangementen uitwerkten. Bij 6 logiesuitbaters krijgen de gasten een mysterieuze schatkist, maar om de cijfercode van de kist te openen moeten ze wel eerst een mysterieuze zoektocht door de bossen tot een goed einde brengen.

Samenwerking in de bossen

‘Mysterieuze Bossen’ is een campagne die tot stand kwam door de medewerking van talrijke inwoners, gebruikers en verenigingen die actief zijn in het bos. Geen dure event bureaus maar een duurzame werking rekening houdend met de draagkracht en het recreatief gebruik van het bos. Toerisme Vlaams-Brabant is dan ook bijzonder verheugd met onder andere streekgidsenverenigingen, jeugdverenigingen, Natuurpunt, ANB, Horizon+, het Poëziecentrum, de Dichter des Vaderlands, logiesuitbaters, talrijke kunstenaars en gemeenten haar schouders onder de activiteiten te kunnen zetten. Het is een samenwerking om trots op te zijn en enige manier om het bos dichter bij de mensen te brengen,’ besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

Tree of light verspreidt mysterie

De ‘mysterieuze campagne’ wordt opnieuw getrokken door de ‘Tree of Light’, een lichtgevend kunstwerk. Dit symbool van ‘Mysterieuze bossen’ maakt een rondreis door de regio. De boom ontsluiert een tiental dagen voor elk spektakel het exacte programma van het evenement.
 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams Brabant

Koen Craenen

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be