Ontdek de geheimen van de Vlaams-Brabantse ondergrond

Archeologiedagen op 20, 21 en 22 mei


Op 20, 21 en 22 mei zijn er in gans Vlaanderen de Archeologiedagen. In Vlaams-Brabant kunnen archeologiefanaten of nieuwsgierige liefhebbers deelnemen het verleden onder hun voeten ontdekken tijdens 30 activiteiten in 17 gemeenten.

Geheimen van de Vlaams-Brabantse bodem

Wat is een boerenschans en hoe herken je ze in het landschap? Hoe leefde de prehistorische mens? Hoe zag een middeleeuwse burcht eruit? Wat vertellen archeologische sporen en vondsten je? En hoe gaat een archeoloog te werk?
Op deze en vele andere vragen krijgt de deelnemer een antwoord tijdens de 30 activiteiten in 17 Vlaams-Brabantse gemeenten: Beersel, Geetbets, Grimbergen, Gooik, Haacht, Halle, Hoegaarden, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Vilvoorde en Zoutleeuw.

In het aanbod zitten thematische al dan niet begeleide fietstochten en wandelingen, workshops, rondleidingen, demonstraties en speurtochten.

"We zetten in ons erfgoedbeleid sterk in op publiekswerking en sensibilisering voor onroerend erfgoed”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Tijdens de Archeologiedagen focussen we op alle aspecten van archeologie. De diversiteit aan lokale organisatoren en activiteiten toont aan dat er in Vlaams-Brabant veel interesse is om het verleden onder onze voeten op een creatieve manier aan een breed publiek kenbaar te maken. Als één van de initiatiefnemers ondersteunen we organisatoren om een kwaliteitsvol programma uit te werken en met promotionele acties in heel Vlaanderen.”

Mini-archeologen aan de slag

  • Voor scholen

Het startschot op vrijdag 20 mei staat in teken van de scholen. Voor hen zijn er een tiental activiteiten, zoals workshops, interactieve lessen, rondleidingen/zoektochten en een tentoonstelling. ​
Het aanbod: https://www.archeologiedagen.be/scholen

In Vlaams-Brabant:

  • Geetbets: workshop ‘De grote heropbouw van de Burcht van Rummen’ (IOED Zuid-Hageland)
  • Zoutleeuw: workshop ‘Archeologie in de klas met het educatief pakket ‘Archeokit’ (provincie Vlaams-Brabant

 

  • Voor gezinnen met kinderen, grootouders met kleinkinderen, jeugdbewegingen, jongeren

    Een waaier aan activiteiten bieden een blik op de wondere wereld van archeologie. ​
    Wie wilde niet als kind archeoloog worden!? Filter je activiteiten op de website op ‘met kinderen’ en/of ‘met jongeren’.

De Archeologiedagen zijn een initiatief van de Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum Vlaamse Archeologie (FVA).


Meer info over de activiteiten in Vlaams-Brabant:
https://www.archeologiedagen.be/?locatie=11&page=2

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be