Onderzoek waterrecreatie levert eerste resultaat

Naar een meer duurzame toekomst

De eerste fase van de studie waterrecreatie in de provinciedomeinen is afgerond. Het studiebureau selecteerde twee scenario’s per domein: eentje rond zwemmen en eentje met waterspeelplekken. De deputatie heeft deze selectie bevestigd en legt ze op 19 maart voor aan de provincieraad.

Vorig jaar gaf de provincieraad een multidisciplinaire studieopdracht in twee fases aan een consortium bestaande uit Ecoworks, Polyplan Kreikenbaum, Kollektif landscape bv, BLAF architecten en VDS Milieuadvies. In de eerste fase onderzocht het consortium voor de provinciedomeinen van Diest, Huizingen en Kessel-Lo (Leuven) vier alternatieven:

  • Renovatie van het bestaande bad
  • (ver)nieuwbouw van een zwembad
  • Realisatie van een zwemvijver
  • Speelwaterplekken

Het consortium maakte een landschappelijke studie van de omgeving, een analyse van de bestaande gebouwen en van de bestaande kuipen en technische infrastructuur. Ze bevraagde de gebruikers van de domeinen en spraken met het personeel en met de betrokken steden en gemeenten. Daarnaast vonden ook gesprekken plaats met potentiële private partners.

“Na dit brede en grondige onderzoek hebben de onderzoekers verschillende concepten onderzocht en met elkaar vergeleken. Het resulteerde in twee potentiële toekomstbeelden per domein. Vandaag heeft de deputatie deze selectie waarin telkens een zwem- en een speelscenario zit, bevestigd. Mooi is ook dat elk scenario uitgaat van natuurlijke biologische waterzuivering. In de toekomst werken we dus niet langer met chloor of kraanwater.”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. "

 

Voor Provinciedomein Halve Maan in Diest rest de keuze uit deze twee scenario’s:

  • Een zwemaccommodatie met ploeterzones, speelzones en zwemzones, zowel in een kuip als in een meer natuurlijke setting. De strandbeleving blijft behouden in dit scenario.
  • Een waterplein ter hoogte van de iconische inkompartij en een speelzone in laag water ter hoogte van het bestaande zwembad.

In Provinciedomein Huizingen in Beersel kan het zwembad op de oude locatie om technische redenen niet behouden blijven. De keuze is hier:

  • Een nieuwe zwemgelegenheid op een andere locatie in het domein.
  • Een lint van kleine waterspeelplekken op verschillende locaties in het domein.


Voor het Provinciedomein Kessel-Lo in Leuven zijn de opties:

  • Een nieuw ploeter zwembad met natuurlijke zwemzone in de evenementenzone.
  • Een renovatie van de bestaande kuipen tot waterspeelplekken.


De geselecteerde scenario’s worden op 12 maart uitgebreid toegelicht aan de raadscommissie en een week later, op 19 maart, voorgesteld aan de provincieraad. ​
Na goedkeuring door de raad gaat het consortium verder met de tweede fase van de studie. De definitieve keuzes worden verwacht in de volgende legislatuur.


Meer info
: www.vlaamsbrabant.be/toekomst-waterrecreatie

 

Update 13 maart 2024

Op 12 maart werden de voorstellen besproken in de raadscommissie. Deze bespreking nam meer tijd dan aanvankelijk werd gepland. Daarom zal er een extra raadscommissie plaatsvinden en verschuift de finale beslissing naar de provincieraad van 30 april.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Mien Volders

Recreatie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be