Onderzoek Natuurpunt over onkruidbestrijding kerkhoven bevestigt beleid provincie

Het gebruik van branders om onkruid tegen te gaan op kerkhoven kan een schadelijk effect hebben op de biodiversiteit, zo blijkt uit een onderzoek van Natuurpunt Studie. Deze onderzoeksresultaten bevestigen het ecologisch en duurzaam beleid waarbij de provincie Vlaams-Brabant inzet op de vergroening van begraafplaatsen.

Natuurpunt Studie maakte in een persbericht de studieresultaten van de effecten van het gebruik van branders in plaats van pesticiden op de biodiversiteit op kerkhoven bekend. ‘Ook het gebruik van die branders kan nefast zijn voor de biodiversiteit’, zo luidt de conclusie van het onderzoek dat tot stand kwam dankzij financiering van de provincie Vlaams-Brabant. 

“We hechten groot belang aan een wetenschappelijke ondersteuning van ons beleid. Zo kunnen we ons beleid constant evalueren en bijsturen waar nodig.  Daarom investeren we bijvoorbeeld jaarlijks 80.000 euro in Brakona, de Vlaams-Brabantse onderzoekskoepel van Natuurpunt”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Dat de studieresultaten ons beleid waarbij we inzetten op de vergroening van begraafplaatsen bevestigen, is bemoedigend.  Ze tonen aan dat ons beleid goed zit en dat we continue moeten blijven nadenken over een ecologisch en duurzaam groenonderhoud, ook op begraafplaatsen”.

De provincie Vlaams-Brabant werkte, samen met de Regionale Landschappen, een inspiratiegids ‘Kleur je begraafplaats groen’ uit. 

“Het verbod op het gebruik van pesticiden stelde de gemeenten voor de uitdaging om anders om te gaan met groenonderhoud, zo ook op begraafplaatsen. Die begraafplaatsen bieden vaak heel wat mogelijkheden voor de natuur. Vandaar dat we de gemeenten nuttige tips en goede praktijkvoorbeelden bezorgen om de biodiversiteit er te versterken”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.


 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Dirk Buysse

Dienst leefmilieu, team natuur, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be