Onderzoek Natuurpunt over onkruidbestrijding kerkhoven bevestigt beleid provincie
Het gebruik van branders om onkruid tegen te gaan op kerkhoven kan een schadelijk effect hebben op de biodiversiteit, zo blijkt uit een onderzoek van Natuurpunt Studie. Deze onderzoeksresultaten bevestigen het ecologisch en duurzaam beleid waarbij de provincie Vlaams-Brabant inzet op de vergroening van begraafplaatsen.
Natuurpunt Studie maakte in een persbericht de studieresultaten van de effecten van het gebruik van branders in plaats van pesticiden op de biodiversiteit op kerkhoven bekend. ‘Ook het gebruik van die branders kan nefast zijn voor de biodiversiteit’, zo luidt de conclusie van het onderzoek dat tot stand kwam dankzij financiering van de provincie Vlaams-Brabant.
“We hechten groot belang aan een wetenschappelijke ondersteuning van ons beleid. Zo kunnen we ons beleid constant evalueren en bijsturen waar nodig. Daarom investeren we bijvoorbeeld jaarlijks 80.000 euro in Brakona, de Vlaams-Brabantse onderzoekskoepel van Natuurpunt”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Dat de studieresultaten ons beleid waarbij we inzetten op de vergroening van begraafplaatsen bevestigen, is bemoedigend. Ze tonen aan dat ons beleid goed zit en dat we continue moeten blijven nadenken over een ecologisch en duurzaam groenonderhoud, ook op begraafplaatsen”.
De provincie Vlaams-Brabant werkte, samen met de Regionale Landschappen, een inspiratiegids ‘Kleur je begraafplaats groen’ uit.
“Het verbod op het gebruik van pesticiden stelde de gemeenten voor de uitdaging om anders om te gaan met groenonderhoud, zo ook op begraafplaatsen. Die begraafplaatsen bieden vaak heel wat mogelijkheden voor de natuur. Vandaar dat we de gemeenten nuttige tips en goede praktijkvoorbeelden bezorgen om de biodiversiteit er te versterken”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.