Ondernemen in tijden van corona

Provincie steunt ondernemers met vorming op maat

 

De provincie Vlaams-Brabant geeft in totaal zo’n 80.475 euro subsidies aan Unizo Vlaams-Brabant & Brussel, KU Leuven Research & Development en de Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel voor de vorming die ze organiseren voor ondernemers. Organisaties die aandacht schonken aan ondernemen in deze coronatijden kregen voorrang.

 

“Met onze steun willen we als streekmotor het ondernemerschap, de economische activiteit en de welvaart in onze innovatieve kennisregio stimuleren en versterken”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Zeker in deze coronacrisis vinden we het belangrijker dan ooit ondernemers te ondersteunen. Daarom kregen projecten die inspelen op de ondernemersnoden en opportuniteiten door de coronacrisis een streepje voor”.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt jaarlijks projecten voor ondernemersvorming. Hiervoor kan men een subsidie aanvragen tot 50% van de kosten voor een bedrag tussen 5.000 en 25.000 euro.
Ondernemersorganisaties, sectororganisaties, organisaties die aan ondernemerschap werken en onderwijs- en kennisinstellingen kunnen een aanvraag indienen. Het gaat over vormingsreeksen of begeleidingstrajecten die ondernemers moeten informeren en begeleiden over de opstart, professionalisering, groei, overname of faillissementspreventie van of bij hun onderneming.

De financiële steun voor 2021 gaat naar:

‘Business as unusual’ van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel (24.000 euro)

UNIZO geeft via dit project ondersteuning aan zelfstandigen en KMO’s die getroffen zijn door de coronacrisis. Ze doen dit door individuele begeleidingen aan de hand van een 6-stappenplan, collectieve infosessies over relevante thema’s en een specifieke provinciale aanpak voor starters: via infosessies en financiële opleidingen.

“Het aandeel zelfstandigen en KMO’s uit onze provincie dat voorheen financieel gezond was en nu tegen de crisis bestand blijkt, bedraagt door toepassing van de steunmaatregelen slechts 48,6% (73.336 ondernemingen). Of omgekeerd: 52% dreigt het hoofd niet boven water te houden”, weet gedeputeerde Ann Schevenels.


‘Bouwstenen voor een arbeidsmarkt in beweging’ van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel (22.000 euro)

De Vlaams-Brabantse arbeidsmarkt ziet er nu totaal anders uit. Waar tot vlak voor de gezondheidscrisis de krapte op de arbeidsmarkt het dominerende heet hangijzer was, kwamen er de voorbije maanden uitdagingen voor ondernemers bij, zoals de ‘digitale sneltrein’, de motivatie en verloning van medewerkers, hoe als ondernemer deze crisis gezond doorstaan? En kansen bieden aan jongeren.

Unizo pakt deze uitdagingen aan via het sensibiliseren, informeren en ervaringen uitwisselen van ondernemers via ​ infosessies en een lerend netwerk. Daarnaast organiseren ze matchingsessies waarbij ze studenten en KMO’s in contact brengen.

 

KICK Incubator Track van KU Leuven Research & Development (21.975 euro)

KU Leuven richtte in 2014 de KICK Academy op om studenten uit alle faculteiten kennis te laten maken met ondernemerschap en innovatie.

Met dit project gaat de universiteit de coaching van de studententeams verder professionaliseren. Er komt een incubatieprogramma dat de teams de nodige tools en inzichten aanlevert om hun business ideeën effectief om te zetten in business cases.

 

‘Internationalisatie naar China voor innovatieve KMO's, scale-ups, spin-offs en startups’ van Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel (12.500 euro)

De Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel, opgericht door de belangrijkste investeerders van België in China, gaat 10 webinars/seminars organiseren ter bevordering van de internationalisatie naar China voor 10 tot 30 bedrijven.

Dit project is gericht naar innovatieve KMO’s, scale-ups, spin-offs, en startup bedrijven actief in de Medtech, Healthy Food, Nutrition, en Healthcare/ Biotech sector, die hun activiteiten wensen uit te breiden naar China.

Naast de webinars zal ook een matchmaking sessie georganiseerd worden met potentiële Chinese partners.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Roel Casteels

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be