'OKAN-wijs' oefenmateriaal voor anderstalige leerlingen

De provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams-Brabantse netwerk van OKAN-scholen ontwikkelden vier boekjes met oefenmateriaal om anderstalige leerlingen te ondersteunen tijdens hun onthaaljaar.

Met de vakantie in zicht kunnen de OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers)-scholen de nieuwe boekjes ‘OKAN-wijs’ uitdelen aan hun leerlingen. De provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams-Brabantse netwerk van OKAN-scholen werkten dit hulpmiddel uit om anderstalige leerlingen te ondersteunen tijdens hun onthaaljaar in een OKAN-klas. ​

‘OKAN-wijs’ biedt oefenmateriaal op vier verschillende niveaus waarmee de OKAN-leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. De boekjes bevatten raadsels, kruiswoordpuzzels, woordzoekers, doe-, spreek-, luister-, lees- en schrijfopdrachten.
Bij elk boekje hoort telkens ook een correctiesleutel waarbij de fouten opgespoord en verbeterd kunnen worden.

“Vanuit het Vlaams-Brabantse netwerk van OKAN-scholen bleek er nood aan meer oefenmateriaal waarmee onze leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Omdat de OKAN-leerkrachten al veel en goed oefenmateriaal ontwikkelden, besloten we om dit zelfgemaakte materiaal te bundelen. De oefeningen werden gemaakt door leerkrachten van de verschillende OKAN-scholen. Het gaat om extra oefenmateriaal vanuit het werkveld, gemaakt door OKAN-leerkrachten voor OKAN-leerlingen”, zegt Katrien Vanhees, OKAN-coördinator van Kompaz Zaventem.

“Dit oefenmateriaal is laagdrempelig, in duidelijke taal geschreven en de tekst wordt ondersteund door heldere instructies en fraaie afbeeldingen. Het is niet de bedoeling dat deze boekjes als lesboek worden gebruikt, maar als extra's om de leerstof te consolideren. De oefeningen en spelletjes die erin staan zijn voor onze leerlingen een mooie kans om met taal bezig te zijn. We willen hen zo nog meer zin geven om Nederlands te oefenen. Dankzij de boekjes kunnen we de Nederlandse taal ook tijdens de vakantie thuis en tijdens de studie levendig houden”, zegt Debora Peeters, OKAN-coördinator van PISO Tienen.

Op 17 juni werden de eerste boekjes van 'OKAN-wijs' overhandigd aan de OKAN-leerkrachten in het Provinciehuis van Leuven
Op 17 juni werden de eerste boekjes van 'OKAN-wijs' overhandigd aan de OKAN-leerkrachten in het Provinciehuis van Leuven

“Een goede kennis van het Nederlands is voor de toekomst van nieuwkomers in Vlaams-Brabant ontzettend belangrijk“, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter. “Ze worden immers ondergedompeld in de Nederlandse taal en de Vlaamse cultuur. We zorgen er dan ook voor dat alle OKAN-scholen binnen de provincie met de boekjes aan de slag kunnen. Met de ondersteuning van dit waardevolle initiatief hopen we het leerproces van onze anderstalige leerlingen te versterken”.

De boekjes kunnen besteld worden via www.vlaamsbrabant.be/okan-wijs

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Katrien Vanhees

OKAN-coördinator, Kompaz Zaventem

Debora Peeters

OKAN-coördinator, PISO Tienen

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 


.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be