OKAN-leerlingen uit Vilvoorde ontdekken vrijetijdsaanbod

Anderstalige leerlingen maken kennis met Vlaams-Brabants vrijetijdsaanbodOp 5 juni maakten de OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers)-leerlingen van TechnOV in Vilvoorde kennis met de klimvorm boulderen in het kader van het project ‘OKAN in actie’. Hiermee laat de provincie Vlaams-Brabant OKAN-leerlingen kennismaken met vrijetijdsactiviteiten, zoals een jeugdbeweging, een sportclub of de academie in hun gemeente. ​


‘OKAN in actie’ loopt voor het vierde schooljaar op rij onder begeleiding van Groep INTRO in 9 Vlaams-Brabantse OKAN-scholen: Katholieke Scholen Diest, PISO Tienen, VIA Tienen, het Sint-Jozefsinstituut Betekom, TechnOV Vilvoorde, GO! Kompaz Zaventem, Sancta Maria Lembeek en het Sint-Martinuscollege Overijse. De leerlingen uit school GITO in Overijse sluiten ook aan.


OKAN in actie in Vilvoorde


Op 5 juni namen OKAN-leerlingen deel aan een initiatie boulderen georganiseerd door klimzaal Hall9. De kennismaking met deze activiteit behoort tot de 6 initiaties dit schooljaar. Eerder maakten de leerlingen al kennis met circus, padel, skaten en jiu-jitsu. De laatste activiteit van dit schooljaar is ropeskipping.

Tijdens deze activiteiten ligt de nadruk op taalstimulering, op de ontdekking van de talenten van de leerlingen en op wederzijdse kennismaking. De leerlingen leren verschillende organisaties kennen en deze organisaties maken kennis met een nieuwe doelgroep.

“Vanuit de OKAN-scholen komt de behoefte om in te zetten op zinvolle vrijetijdsbesteding voor deze jongeren. Vrijetijdsbesteding waarbij het leren van het Nederlands en de integratie van de jongeren centraal staan. Tijdens deze activiteiten krijgen de jongeren immers niet alleen veel informele spreek- en luisterkansen, maar komen ze ook in contact met verschillende verenigingen in de buurt”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

Op 5 juni werd de 'OKAN in actie'-werking in Vilvoorde voorgesteld.
Op 5 juni werd de 'OKAN in actie'-werking in Vilvoorde voorgesteld.

“We gaan op zoek naar bereidwillige organisaties die een initiatie willen geven voor de jongeren. Na deze initiaties worden de leerlingen aangemoedigd om na te denken over hun interesses en talenten en om eventueel aan te sluiten bij één van de verenigingen,” zegt Siddy De Rom, vormingswerker bij Groep INTRO. ​

“Hall9 zet als klimzaal hard in op een kwalitatief aanbod voor scholen en verenigingen. Bolderen is een sport waarbij zowel het fysieke als het cerebrale zeer belangrijk is. Het zijn als het ware fysieke puzzels die je moet zien op te lossen. En het is altijd fijn te zien hoe scholieren samenwerken en elkaar motiveren om de top te bereiken. Hoewel de klimsport de laatste jaren heel populair geworden is, is het nog steeds niet de meest toegankelijke sport. Daarom is het ook voor ons ook belangrijk dat jongeren die niet zomaar met de sport in aanmerking zouden komen via dit soort initiatieven de weg vinden naar onze en andere klimzalen”, zegt Bram Smeyers van Hall9.

OKAN-leerlingen van TechnOV in Vilvoorde maken kennis met de klimvorm boulderen ​ in Hall9.
OKAN-leerlingen van TechnOV in Vilvoorde maken kennis met de klimvorm boulderen ​ in Hall9.

OKAN in actie in 6 andere gemeenten

Ook in 6 andere Vlaams-Brabantse gemeenten, namelijk Begijnendijk, Diest, Halle, Overijse, Tienen en Zaventem kunnen OKAN-leerlingen kennis maken met het vrijetijdsaanbod uit hun regio.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Fatima Lamarti

Schepen, Stad Vilvoorde

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be