Noodhulp voor slachtoffers supertyfoon in de Filipijnen

De provincie Vlaams-Brabant geeft 24.500 euro aan Oxfam-Solidariteit voor humanitaire hulp aan de slachtoffers van supertyfoon Goni in de Filipijnen.

Eind oktober trof tyfoon Goni de Filipijnen met een intensiteit van categorie 5. Daarmee was het de krachtigste tropische cycloon van dit jaar. Verscheidene gebieden werden getroffen door catastrofale, hevige winden en regenval met zware schade tot gevolg.

De Filipijnen worden wel vaker geteisterd door tyfoons. Maar 2020 werd gekenmerkt door een hogere frequentie en grotere intensiteit. Bovenop de huidige coronapandemie zorgde dit voor uitputting van de noodhulpfondsen van de lokale overheden.

De meerderheid van de gezinnen met volledig beschadigde huizen verblijven momenteel in kleine en drukke evacuatiecentra. Deze zijn absoluut niet coronaproof. De meeste ontheemde gezinnen zijn al hun bezittingen kwijtgeraakt door de stortvloed. Sanitaire en hygiënische voorzieningen in de evacuatiecentra zijn gebrekkig en gemeenschappelijk. Er is een dringende behoefte aan matten, dekens, muskietennetten en hygiënekits.

“Daarom stellen we 24.500 euro noodhulpsubsidie ter beschikking om de grootste nood te lenigen”, zegt gedeputeerde Bart Nevens. “Oxfam-Solidariteit gaat hiermee 426 van de meest kwetsbare gezinnen in de zwaarst getroffen regio’s onderdak en voorzieningen zoals dekens en muskietnetten bezorgen. Daarnaast krijgen de gezinnen ook hygiënekits, wat zeker tijdens de coronapandemie natuurlijk ook erg belangrijk blijft”.

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Linda Vanherck

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be