Nocturne sluit klaprozeninstallatie Maaiveld Tervuren

Op 11 november vond de laatste nocturne plaats in de Panquinkazerne in Tervuren. Daarmee wordt het vredesproject met de klaprozeninstallatie, naar aanleiding van de herdenking van de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, afgesloten.

 

Honderd jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die een schokgolf door de wereld joeg. De gruwel en de zinloosheid sloegen diepe wonden, ook in onze provincie. Na het geweld kwam vrede en hoop.

Om dit nooit te vergeten werd de Panquinkazerne in Tervuren sinds 20 juni omgebouwd tot een vredessite.
Blikvanger was het kunstwerk Maaiveld. De klaprozeninstallatie ‘Maaiveld’, ontworpen door de landschapsarchitecten Sven Vangodtsenhoven en Hans Tuerlinckx van Art-Ex, herdenkt er het einde van de Eerste Wereldoorlog. Een herinnering aan de gesneuvelden en een teken van hoop.

Er kwamen zo’n 20.000 bezoekers de installatie ontdekken. Heel wat van deze bezoekers hebben in het kunstwerk een vredesboodschap gepost. Deze worden verzameld en vormen een blijvende herinnering aan deze tijdelijke installatie.

‘Het project wordt vandaag met een nocturne afgerond’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. ‘Het kunstwerk wordt daarna afgebroken. De nocturne, waarbij de installatie wondermooi uitgelicht wordt in combinatie met klank- en vuurperformances, biedt een unieke kans om de vredesinstallatie nog een laatste keer te bewonderen’.

Op 11 november om 17.15 uur  luiden gedeputeerde Monique Swinnen, burgemeester Jan Spooren en schepen voor toerisme Mario Van Rossum de laatste nocturne in.

De nocturnes worden uitgevoerd in samenwerking met Sacred Places.

Om 17.45 uur start QUINT performance met zang, dans, vuur en japanse drums, gebracht door Noémie Schellens, Bram De Beul, Irina Yakousheva, Jesse De Keyser en Grete Moortgat.
Om 19 uur weerklinkt de last post, waarna de nocturne omstreeks 20 uur met een vuurwerk ten einde loopt.

Na afloop van het vuurwerk op 11 november start de verkoop van de keramieken klaprozen.
Vanaf 12 november kunnen de klaprozen gekocht worden aan 10 euro per stuk (of 80 euro voor 10 stuks) in het bezoekerscentrum De warandepoort in Tervuren.
De opbrengst gaat naar 11.11.11.

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams Brabant

Els Salembier

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be