Nieuwe zitbank als symbool voor nieuwe toekomst park Kruikenburg

Op 12 juni werd een nieuwe zitbank ingehuldigd in park Kruikenburg in Ternat. De zitbank is een gift van Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF) en markeert de nieuwe doorstart van het kasteelpark.

 

Kruikenburgpark en de Dreef aan de overzijde van de Statiestraat zijn beschermde cultuurhistorische landschappen.

“We hebben met ERF in 2022 een beheersovereenkomst afgesloten met de bedoeling het beheersplan verder uit te voeren om de ontwerpkarakteristieken van het 19de eeuwse park in ere te herstellen”, zegt Michel Vanderhasselt, burgemeester van Ternat.

Er staat heel wat op stapel. Zo komt er een nieuwe bijenhal, de inkom aan de zijde van de Okay wordt helemaal vernieuwd, de dreef wordt vergroend, er wordt een plan uitgerold voor actief onderhoud en boombeheer, er wordt werk gemaakt van slibruiming in de vijvers en de wandelpaden worden hersteld. ​ Ook de historische poort aan de inkom van de dreef wordt op termijn gerestaureerd.

“Voor de financiering ervan gaat ERF ook steeds op zoek naar premies en subsidies”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed en voorzitter van ERF. “Zo heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed het voorbije jaar tot nu toe al voor ruim 25.000 euro aan erfgoedpremies toegekend om onderhoudswerken en onderzoek uit te voeren.”

In het kasteelpark Kruikenburg werd een nieuwe zitbank geplaatst. De bank staat symbool voor de doorstart van het beheer van het park.
In het kasteelpark Kruikenburg werd een nieuwe zitbank geplaatst. De bank staat symbool voor de doorstart van het beheer van het park.

De zitbank werd, in opdracht van ERF, gemaakt door leerlingen van de afdeling Mechanica en de afdeling Houtbewerking van de provinciale school PISO Tienen.

“De nieuwe zitbank staat symbool voor de toekomst van het park en nodigt de voorbijganger uit om tot rust te komen en te genieten van het park”, zegt schepen Geert Defeyter.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Michel Vanderhasselt

Burgemeester, Gemeente Ternat

Dirk Bollen

Coördinator, Erfgoedstichting Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be