Nieuwe tunnel aan Mollemseweg en deel van nieuwe fietssnelweg F221 in Asse verhogen de spoor- en verkeersveiligheid

Infrabel, het gemeentebestuur van Asse en de provincie Vlaams-Brabant hebben vandaag een deel (1,7 km) van de nieuwe fietssnelweg F221 in Asse en de nieuwe tunnel aan de Mollemseweg al fietsend geopend. Deze tunnel voor voetgangers, fietsers en lokaal gemotoriseerd bestemmingsverkeer vervangt er de overweg Mollemseweg. De tunnel zorgt voor een verdere verhoging van de spoor- en verkeersveiligheid en verbetert ook de lokale mobiliteit.
Nieuwe verkeerstunnel al fietsend geopend
In aanwezigheid van onder meer Koen Van Elsen, burgemeester van de gemeente Asse, Jan De Backer, schepen van Mobiliteit, Bart Nevens, gedeputeerde voor mobiliteit, vertegenwoordigers van Infrabel en tal van buurtbewoners werd vandaag de nieuwe tunnel officieel en al fietsend geopend.
Deze nieuwe infrastructuur vervangt de overweg Mollemseweg, die intussen is afgesloten, en zorgt voor een verdere verhoging van de veiligheid op het Belgische spoorwegnet en voor de weggebruikers. Bovendien komt dit de stiptheid van het treinverkeer ten goede en betekent het een verbetering voor de lokale mobiliteit en de leefbaarheid in de omgeving.
De nieuwe tunnel, die voornamelijk voor zachte weggebruikers is, past in de aanleg van de fietssnelweg Asse-Dendermonde (F221) door het gemeentebestuur Asse en de Provincie Vlaams-Brabant. Het nieuwe deeltraject van de fietssnelweg (1,7 km) ontsluit de deelgemeente Mollem richting Asse voor fietsers langs de spoorlijn. Bepaalde delen van de fietssnelweg zijn eerder al uitgevoerd en in gebruik genomen, andere delen van de fietssnelweg zijn nog aan te leggen.

Nieuwe tunnel is 15m lang, 6m breed en 4m hoog
De tunnel, die ongeveer 200 meter van de overweg ligt, is 15 meter lang, 6 meter breed en 4 meter hoog. Midden september 2024 heeft Infrabel de 500 ton zware tunnelkoker met een speciaal schuifsysteem (hydraulische vijzels en metalen glijbanen) onder de spoorlijn Brussel-Dendermonde geschoven. Op een weekdag passeren er dagelijks gemiddeld 100 reizigerstreinen via deze drukke en strategisch belangrijke spoorlijn.
Na het inschuiven van de tunnel werden de toegangshellingen ingegraven en die worden afgeschermd met een natuurlijke talud. Vervolgens gebeurde de afwerking van de tunnel en van de aansluitende wegenis. De beplanting rond de tunnelzone is dit najaar voorzien.
De investering in de tunnel bedraagt 1,85 miljoen euro waarvan 1,35 miljoen euro door Infrabel en 0,5 miljoen euro door de gemeente Asse. Ook de 1,2 miljoen voor de aanleg van de fietssnelweg en voor de verwerving van de noodzakelijke gronden, werd door de gemeente Asse gefinancierd. Voor deze investering in veilige fietsinfrastructuur ontvangt de gemeente Asse nu wel een subsidie van 1,7 miljoen euro van MOW Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant die op deze manier de realisatie van vlotte fietsverbindingen aanmoedigen.
Burgemeester Koen Van Elsen: “Voor onze gemeente blijft het een prioriteit om de veiligheid en het comfort voor fietsers en voetgangers te verhogen. We hebben de voorbije jaren al een aanzienlijk aantal kilometers fietssnelwegen kunnen aanleggen en stellen met grote voldoening vast dat deze heel goed worden gebruikt, zowel functioneel als recreatief.”
Schepen van Mobiliteit Jan De Backer: “We zijn de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant dankbaar dat zij de aanleg van fietssnelwegen financieel ondersteunen. Zonder hun bijdrage zou het voor een gemeente als Asse niet haalbaar zijn dergelijke grote investeringen te doen. Dankzij deze investeringen en gezamenlijke inzet, kunnen we steeds meer mensen overtuigen de auto in te ruilen voor de fiets. Zowel voor kortere als langere afstanden.”
“Meer Vlaams-Brabanders op de fiets krijgen is één van de speerpunten van de provincie”, zegt gedeputeerde van mobiliteit Bart Nevens. “We zijn dan ook enorm blij met de opening van de tunnel. Dit zorgt ervoor dat een behoorlijk deel (1,7 km) van de fietssnelweg F221 toegankelijk wordt voor fietsers tussen Asse en Merchtem.”
Stapsgewijze verhoging van de veiligheid
Eerder (juni 2022) werd in Asse al de fietstunnel aan de Marie-Louisestraat in gebruik genomen ter vervanging van de overweg Breukeleer en de voetweg, en vandaag dus de verkeerstunnel ter vervanging van de overweg Mollemseweg. De eventuele vervanging van de andere overwegen in Asse wordt momenteel verder bestudeerd en besproken met alle betrokkenen, namelijk Infrabel, de gemeente en de provincie.
De vervanging van overwegen is een van de maatregelen uit het actieplan van Infrabel voor een verhoogde spoorveiligheid naast onder meer sensibilisering (campagnes) en controleacties (politie). Dit is nodig want vorig jaar waren er in België 30 ongevallen aan overwegen waarbij 5 doden en 8 gewonden vielen. In Vlaams-Brabant waren er in 2024 twee ongevallen waarbij één dodelijk ongeval met een fietser (in Wezemaal op 2 april).
Daarnaast wil Infrabel het nieuwe noodnummer 1711 nogmaals in herinnering brengen. Wanneer er zich een gevaarlijke situatie aan een overweg voordoet, breng dan eerst jezelf in veiligheid en neem vervolgens contact op met de verkeersleiding van Infrabel via het gratis noodnummer 1711: zij kunnen, indien nodig, onmiddellijk het treinverkeer stilleggen om zo een aanrijding met een trein te vermijden. Intussen werden ook alle steden en gemeenten, zoals de gemeente Asse, in België gecontacteerd om het noodnummer nog meer onder de aandacht te helpen brengen.

Bart Nevens
Frédéric Petit
Koen Van Elsen
Nikki Hemelaers