Nieuwe toekomst voor verloederde Tudorsite in Huldenberg

Samenwerkingsovereenkomst voor herontwikkeling bedrijvenzone


De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant, de provincies Vlaams- en Waals-Brabant en de gemeenten Huldenberg en Grez-Doiceau slaan de handen in elkaar om de voormalige en verloederde ‘Tudor’-bedrijvenzone te herontwikkelen. Op 2 februari ondertekenden de vijf partners een samenwerkingsovereenkomst voor de opmaak van een masterplan voor deze site. Sinds de batterijfabriek Tudor haar activiteiten stopzette, is de bedrijvenzone bij het station van Florival ​ in verval. Maar deze site, met een oppervlakte van zo'n 11 ha, heeft veel potentie.


De geïsoleerde ligging van de site in de waardevolle Dijlevallei, de ligging op zowel Vlaams als Waals grondgebied, de aanwezige bodemvervuiling en de nog aanwezige (il)legale activiteiten zijn factoren die van de gewenste herontwikkeling geen evident verhaal zullen maken.

De oude gebouwen van de Tudorfabriek geven de zone een verloederde aanblik (copyright Tim Van de Velde photography)
De oude gebouwen van de Tudorfabriek geven de zone een verloederde aanblik (copyright Tim Van de Velde photography)

“Samen staan we echter sterker en daarom brachten we alle betrokken partijen bijeen om samen de toekomst te schrijven voor de tot ‘Florivalsite’ gedoopte bedrijvenzone. De provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, de gemeenten Huldenberg en Grez-Doiceau ​ en de POM Vlaams-Brabant slaan vandaag officieel de handen in elkaar, met als eerste doel het opmaken van een masterplan voor de Florivalsite”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens, voorzitter van het directiecomité van POM Vlaams-Brabant.

Op 2 februari kwamen de partners samen om de samenwerkingsovereenkomst te tekenen.
Op 2 februari kwamen de partners samen om de samenwerkingsovereenkomst te tekenen.

"Het aanbod aan kwalitatieve ruimte voor bedrijven is in deze regio zeer beperkt. Met dit project kunnen we enkele (lokale) bedrijven de broodnodige ruimte aanbieden”, zegt An Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning en economie. “De herontwikkeling van de Florivalsite biedt bovendien ook de kans om hier een toegangspoort tot het recent erkend Nationaal Park Brabantse Wouden te realiseren.”

De site van de voormalige bedrijvenzone wordt herontwikkeld (copyright Tim Van de Velde photography)
De site van de voormalige bedrijvenzone wordt herontwikkeld (copyright Tim Van de Velde photography)

“We zijn blij met het nieuwe toekomstperspectief voor deze site. Zijn complexe ligging over de gewestgrens heen heeft de deuren geopend voor een nauwe samenwerking met onze Waalse buren. We zijn nu reeds gecharmeerd door deze leerrijke en stimulerende ervaring”, zegt Danny Vangoidtsenhoven, burgemeester van Huldenberg.

De samenwerkingsovereenkomst is het begin van een traject dat enkele jaren in beslag zal nemen. De volgende stap is het ontwerp van de eerste voorstellen van herontwikkeling.

Het ontwerpteam dat het masterplan zal opmaken wordt geselecteerd via de Open Oproep onder begeleiding van de Vlaams Bouwmeester.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Danny Vangoidtsenhoven

Burgemeester, Gemeente Huldenberg

Anne Goidts

Projectleider, POM Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 



 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be