Nieuwe street art in Diest vereeuwigt liefde voor de koers

Om de beleving langs de sportieve fietsroutes te verhogen, laat Toerisme Vlaams-Brabant 10 street art kunstwerken aanbrengen. De muurschildering in Kiezegem, Korbeek-Dijle en Overijse werden reeds onthuld. Nu is het de beurt aan Diest waar in de tunnel van de Kluisbergstraat een muurschildering over het offroad fietsen in deze regio werd aangebracht. Het werk verwijst naar de fietswedstrijd ‘Dwars door het Hageland’ die tijdens het late voorjaar telkens in Diest neerstrijkt.


Vlaams-Brabant heeft heel wat wielerhelden, zoals Eddy Merckx, Sven Nys of Remco Evenepoel, voortgebracht. Zij werden groot op Vlaams-Brabantse bodem en zorgden er voor dat deze regio de koers in haar hart draagt. Bovendien komen steeds meer fietsers de provincie met hun race- of gravelfiets verkennen. ​
Om de beleving langs de sportieve fietsroutes te verhogen, laat Toerisme Vlaams-Brabant via het project ‘Jong Koersgeweld’ 10 street art kunstwerken aanbrengen.

“We weten allemaal dat de wielerliefde heel groot is in Vlaanderen. En zeker ook in Vlaams-Brabant,” zegt de Vlaamse minister van toerisme. “Daarom creëren we hier in de vorm van street art extra beleving op de sportieve fietsroutes. Wielerliefhebbers en toeristen uit binnen- en buitenland zullen er volledig ondergedompeld worden in onze fietscultuur, een echte troef voor ons Vlaams toeristisch landschap.”

De street art kunstwerken worden gerealiseerd door Treepack. Dit collectief, gespecialiseerd in de transformatie van de publieke ruimte via toegankelijke en inspirerende kunst, doet hiervoor beroep op artiesten uit binnen- en buitenland.


Eddy Merckx vereeuwigd in zijn geboortedorp

Het eerste werk dat onthuld werd, is een eerbetoon aan de grootste wielrenner aller tijden: Eddy Merckx. De street art van Eddy Merckx is te bewonderen op de gevel van Café ’t Klein Verlet in zijn geboortedorp Kiezegem, waar ook het monument Eddy Merckx staat. Deze locatie ligt zowel op de Eddy Merckx Cycling Route als de Sven Nys Cycling Route.

Ook in Korbeek-Dijle en Overijse realiseerde Treepack de voorbije weken twee abstracte kunstwerken als ode aan de koers.


Welkom in het offroad walhalla

En zopas realiseerde Treepack in Diest ook een muurschildering in de tunnel in de Kluisbergstraat. Kunstenaar Han Coussement verwelkomt met zijn muurschildering het offroad fietsen in deze regio. Het abstracte werk van een fietser te midden van een stofwolk, doet wegdromen naar de wedstrijd ‘Dwars door het Hageland’, die tijdens het late voorjaar in Diest neerstrijkt.

De street art in Diest is de vierde in de reeks die de Vlaams-Brabantse liefde voor de koers vereeuwigt.
De street art in Diest is de vierde in de reeks die de Vlaams-Brabantse liefde voor de koers vereeuwigt.

 

“Vlaams-Brabant is de meest veelzijdige bestemming van Vlaanderen voor wielerliefhebbers”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Deze muurschilderingen zorgen er voor dat niet enkel de fervente wielertoeristen maar ook de vele bezoekers met een hart voor de koers in Vlaams-Brabant kunnen genieten van de koerssfeer die eigen is aan onze regio. Vlaams-Brabant is bovendien ook de perfecte streek om een bezoek af te ronden met een heerlijk streekgerecht of plaatselijk gebrouwen bier.”

 


Nog meer muurschilderingen in de pijplijn

De komende periode worden op de volgende locaties nog muurschilderingen in het thema koers gerealiseerd:

  • R.EV 1703 Cycling Route aan Café Meyts-Pollé, Zwarte Molenstraat 24 in Pepingen
  • Cornet gravelroute aan brouwerij Palm, Steenhuffeldorp 3 in Londerzeel
  • Sven Nys Cycling Route aan Hellegattunnel in Holsbeek

Later dit jaar zullen er ook nog muurschilderingen gerealiseerd worden langs de Geuze gravelroute, de Pallox gravelroute en de WK gravelroute.

De muurschilderingen kaderen in het project ‘Jong Koersgeweld’, gerealiseerd met de steun van Toerisme Vlaanderen.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Els Salembier

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be