Nieuwe street art eert de Kannibaal van Baal op de Sven Nys Cycling Route in Holsbeek


Toerisme Vlaams-Brabant vereeuwigt liefde voor de koers met 10 muurschilderingen

Om de beleving langs de sportieve fietsroutes te verhogen, laat Toerisme Vlaams-Brabant 10 street art kunstwerken aanbrengen. De muurschilderingen van Eddy Merckx in Kiezegem, street art in Korbeek-Dijle, Overijse en Diest en aan de brouwerij van Palm in Steenhuffel werden reeds onthuld. Nu is het de beurt aan de ‘Kannibaal van Baal’, langs de Sven Nys Cycling Route.


Vlaams-Brabant heeft heel wat wielerhelden, zoals Eddy Merckx, Sven Nys of Remco Evenepoel, voortgebracht. Zij werden groot op Vlaams-Brabantse bodem en zorgden er voor dat deze regio de koers in haar hart draagt. Bovendien komen steeds meer fietsers de provincie met hun race- of gravelfiets verkennen. ​
Om de beleving langs de sportieve fietsroutes te verhogen, laat Toerisme Vlaams-Brabant via het project ‘Jong Koersgeweld’ 10 street art kunstwerken aanbrengen.

“We weten allemaal dat de wielerliefde heel groot is in Vlaanderen. En zeker ook in Vlaams-Brabant,” zegt de Vlaamse minister van toerisme. “Daarom creëren we hier in de vorm van street art extra beleving op de sportieve fietsroutes. Wielerliefhebbers en toeristen uit binnen- en buitenland zullen er volledig ondergedompeld worden in onze fietscultuur, een echte troef voor ons Vlaams toeristisch landschap.”

De street art kunstwerken worden gerealiseerd door Treepack. Dit collectief, gespecialiseerd in de transformatie van de publieke ruimte via toegankelijke en inspirerende kunst, doet hiervoor beroep op artiesten uit binnen- en buitenland.

Eddy Merckx vereeuwigd in zijn geboortedorp

Het eerste werk dat onthuld werd, is een eerbetoon aan de grootste wielrenner aller tijden: Eddy Merckx. De street art van Eddy Merckx is te bewonderen op de gevel van Café ’t Klein Verlet in zijn geboortedorp Kiezegem, waar ook het monument Eddy Merckx staat. Deze locatie ligt zowel op de Eddy Merckx Cycling Route als de Sven Nys Cycling Route.

Ook in Overijse, Korbeek-Dijle, Diest en Steenhuffel werden de voorbije weken muurschilderingen gerealiseerd.


De Kannibaal van Baal siert het Hellegat

En zopas realiseerde Treepack in de Hellegattunnel in Holsbeek een muurschildering als ode aan Sven Nys. Het werk van kunstenaar Sam Billen ademt cyclocross. Enkele renners voorovergebogen over hun stuur, ploegen zich een weg door de tunnel. Centraal in het werk staat de Kannibaal van Baal, genietend van zijn sport. De modder spat als het ware van het kunstwerk af.

“Vlaams-Brabant is de meest veelzijdige bestemming van Vlaanderen voor wielerliefhebbers”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Deze muurschilderingen zorgen er voor dat niet enkel de fervente wielertoeristen maar ook de vele bezoekers met een hart voor de koers in Vlaams-Brabant kunnen genieten van de koerssfeer die eigen is aan onze regio.”


Meer info
: www.toerismevlaamsbrabant.be/streetartjongkoersgeweld

De muurschilderingen kaderen in het project ‘Jong Koersgeweld’, gerealiseerd met de steun van Toerisme Vlaanderen.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Els Salembier

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be