Nieuwe slimme camera onderzoekt verkeersveiligheid

De provincie Vlaams-Brabant plaatst een slimme camera op het kruispunt van de fietssnelweg F1 met de Heidestraat in Zemst. De camera zal één week lang het verkeer tellen om zo de verkeersveiligheid te onderzoeken.

 

De slimme camera registreert de auto’s, vrachtwagens, fietsers en voetgangers. Bovendien brengt hij ook in beeld of de auto’s de fietsers voorrang verlenen op dit kruispunt.

De slimme camera registreert het verkeer op het kruispunt van de fietssnelweg met de Heidestraat in Zemst
De slimme camera registreert het verkeer op het kruispunt van de fietssnelweg met de Heidestraat in Zemst

“De slimme software is in staat om fietsers, voetgangers, auto’s en vrachtwagens van elkaar te onderscheiden. De software biedt ons de anonieme data van het aantal passanten, de modal split, de rijrichting en wachttijden voor fietsers en automobilisten”, zegt Kenny Stevens, projectleider Smart Cities bij VERA.

“De opstelling in Zemst is een proefproject. Als de data uit deze test nuttig en bruikbaar blijken, zullen we dit op meerdere plaatsen in de provincie uitvoeren. Op deze manier kunnen we als provincie op een slimme en datagedreven manier aan beleidsvoering doen”, besluit Tom Dehaene, gedeputeerde voor slimme regio en mobiliteit.

De data van de slimme camera worden gebruikt om de verkeersveiligheid te verhogen
De data van de slimme camera worden gebruikt om de verkeersveiligheid te verhogen

Het proefproject is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant en het autonoom provinciebedrijf VERA.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Kenny Stevens

Projectleider Smart Cities, VERA

Sander Knapen

Projectleider Slimme Regio, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be