Nieuwe regels voor de afvoer van regenwater
Provincie voert beleid tegen droogte en wateroverlast
De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft een nieuwe stedenbouwkundige verordening over de afvoer van hemelwater goedgekeurd. Daarmee wil ze de problemen van wateroverlast en verdroging aanpakken. Wie een vergunning aanvraagt voor werken met verharde oppervlakten en constructies zal ervoor moeten zorgen dat het hemelwater op zijn/haar terrein wordt opgevangen en niet meer naar de riool stroomt.
“Een kwart van de Vlaams-Brabanders woont in overstromingsgevoelig gebied. Daarom voeren we een doordacht waterbeleid. Want voorkomen is beter dan genezen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Het op peil houden en verhogen van onze waterveiligheid en onze waterbeschikbaarheid verdient daarom de hoogste aandacht. Waterinfiltratie moet dan ook zo veel mogelijk gefaciliteerd worden. Dat is de bedoeling van de nieuwe verordening."
Opvang regen op eigen grond
In de provincie Vlaams-Brabant is vandaag al een provinciale stedenbouwkundige verordening die bepaalt dat men bij het aanleggen, heraanleggen en uitbreiden van een verharding, het hemelwater dat op die verharding valt, op het eigen terrein moet infiltreren en dat men dat hemelwater niet van het eigen terrein mag afvoeren.
Een verordening bevat regels die gelden over het hele grondgebied van de provincie en ook door alle Vlaams-Brabantse gemeenten moet overgenomen worden in de vergunningen die zij verlenen.
"De nieuwe hemelwaterverordening breidt het toepassingsgebied uit door dit ook te laten gelden wanneer men een andere constructie dan een verharding bouwt, herbouwt of uitbreidt. En daar waar de huidige verordening zich beperkt tot verhardingen op privaat domein, is de nieuwe verordening ook van toepassing op het openbaar domein. Met die verruiming zorgen we er voor dat er zo min mogelijk bijkomend water wordt afgevoerd", zegt gedeputeerde Bart Nevens.
Concreet stelt de verordening dat hemelwater dat op verhardingen of andere constructies valt, op het eigen terrein gescheiden moet blijven van afvalwater. Het mag niet worden aangesloten op een waterafvoer of riolering en het moet op eigen terrein verwerkt worden. Dat wil zeggen dat het de norm wordt om hemelwater op het eigen terrein te laten infiltreren of op te vangen in een regenwaterput.
Met deze verruiming van de hemelwaterverordening schakelt de provincie Vlaams-Brabant een versnelling hoger om nieuwe verhardingen, waarvoor een vergunning nodig is, en constructies volledig af te koppelen van de riolen.
De nieuwe verordening treedt in voege op 1 januari 2024 voor privéterrein en vanaf 7 januari 2025 voor openbaar terrein.
Doordacht beleid tegen wateroverlast en droogte
De provincie Vlaams-Brabant voert een integraal beleid tegen wateroverlast.
Daarbij horen ook de aanleg van overstromingsgebieden en andere grote infrastructuurwerken. Zulke werken zijn op bepaalde locaties zeker nuttig, maar volstaan niet om alle problemen te voorkomen. In het dicht bebouwde Vlaams-Brabant is er onvoldoende vrije ruimte beschikbaar om voldoende overstromingsgebieden in te richten of werden van oudsher veel valleigronden gecultiveerd of ontwikkeld. Door de toegenomen verhardingsgraad kan het hemelwater op steeds minder plaatsen de bodem indringen.
De gevolgen daarvan zijn een verlaagde grondwaterstand in droge periodes en een te snelle waterafvoer, en dus mogelijk overlast, in natte periodes.
De provincie Vlaams-Brabant zet ook in op waterpreventieve maatregelen om gebouwen te beschermen tegen waterschade bij wateroverlast.
"De nieuwe provinciale stedenbouwkundige verordening is niet alleen een krachtig instrument om klimaatbestendigheid te bevorderen, maar ook om het bewustzijn rond duurzaam waterbeheer te vergroten. Het bevordert een verandering in denkwijze en stimuleert innovatie op het gebied van waterbeleid", besluit gedeputeerde Bart Nevens.
Bart Nevens
Peter Maris
Frank Ilsbroux