Nieuwe reeks Vlaamse icoonfietsroutes uit de startblokken

Met de lancering van de eerste Vlaamse Icoonfietsroute aan de kust schiet het project ‘Fietsen in Vlaanderen’ officieel uit de startblokken. Acht nieuwe thematische lange afstand fietsroutes vervangen vanaf het voorjaar van 2021 de klassieke LF-routes. Met de icoonfietsroutes wil Vlaanderen zich op de kaart zetten als een internationale bestemming voor fietsvakanties. Vlaams-Brabant krijgt er 3 icoonfietsroutes bij: de Heuvelroute, de Kunststedenroute en de Groene Gordel route.

Een nieuw fietsaanbod voor Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg rollen tussen oktober 2020 en juli 2021 acht nieuwe langeafstandsfietsroutes uit, met de Vlaanderenroute als synthese. ​

De thematische routes worden voortaan ‘icoonfietsroutes’ genoemd en zullen integraal op het fietsknooppuntennetwerk liggen. Er gaat aandacht naar de bereikbaarheid van de start- en eindpunten met het openbaar vervoer en naar aansluitingen met routes in Wallonië, Nederland en Frankrijk. De bewegwijzering gebeurt in twee richtingen en wordt volledig vernieuwd.

De nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes vervangen de LF-routes, die bijna 30 jaar geleden gerealiseerd werden op initiatief van de fietsersgemeenschap en tot op vandaag werden onderhouden door vrijwilligers. ​
De bewegwijzering van de oude LF-routes wordt geleidelijk ontmanteld vanaf de herfstvakantie 2020 en zal helemaal verdwenen zijn tegen het begin van de lente 2021. Gebruikers die in deze periode de oude routes wensen te fietsen, kunnen tot dan terecht op de website van vzw Grote Routepaden voor de gps-tracks. Grote Routepaden blijft in de toekomst partner om de connectie met de fietsersgemeenschap te maken. ​

“Fietsen is ons met de paplepel ingegeven. Maar het hoeft niet altijd om ter snelst te zijn. Vanop de fiets kan je Vlaanderen ook op je eigen tempo ontdekken op een duurzame en gezonde manier”, zegt Zuhal Demir, Vlaams minister van toerisme. “Je beleeft Vlaanderen vanop de eerste rij: de natuur, het erfgoed, het goede leven. Vanop de fiets zit je er middenin. Het fietsknooppuntensysteem, het grotendeels vlakke landschap en de grote diversiteit én nabijheid van de toeristische belevingen maken Vlaanderen makkelijk befietsbaar. Ik ben dan ook trots dat we samen met de provincies de nieuwe routes versneld kunnen uitrollen, zeker nu meer en meer mensen de fiets (her)ontdekken. Samen maken we van Vlaanderen een echt fietsland".

Een integrale aanpak van het fietstoerisme op Vlaams niveau

Toerisme Vlaanderen en de provinciale toeristische organisaties investeren de komende 5 jaar samen bijna 1 miljoen euro in de ontwikkeling en de promotie van het fietstoerisme in Vlaanderen.

Het nieuwe project ‘Toeristisch en recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ zet in op de realisatie van 8 nieuwe icoonfietsroutes, op gestructureerd overleg tussen alle Vlaamse fietspartners, op uitwisseling van kennis en data, op de ontwikkeling van een portaalwebsite rond fietsen in Vlaanderen, op de uitgave van uniforme fietsgidsen en op communicatie naar de sector en de vakantiefietser. Er wordt voor het project een coördinator aangeworven.

“We zijn dan ook erg blij te kunnen melden dat dit project, samen met de uitrol van de routes, verankerd werd in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen. Via sectorwerking ondersteunen we lokale ondernemers maximaal. De opschaling van de services is goed nieuws voor de fietsende Vlaming en de buitenlandse fietstoerist. Ook de organisatoren van fietsreizen willen we blijven ondersteunen. Zo komen we tot een alles omvattend fietsproduct in Vlaanderen", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde van toerisme en voorzitter van de Beleidscommissie Toerisme van de Vereniging Vlaamse Provincies (VVP).

De Kustroute als pionier, de Vlaamse Rand in de schijnwerpers

De Kustroute is de eerste nieuwe icoonfietsroute die in Vlaanderen uitgerold wordt. Ze vervangt de bijna 20 jaar oude ‘Kustfietsroute’ van Westtoer en komt ook in de plaats van de LF1 Noordzeefietsroute.

Vlaams-Brabant krijgt er 3 icoonfietsroutes bij: de Heuvelroute (165 km), de Kunststedenroute (55 km) en de Groene Gordel route (125 km). Samen goed voor 345 extra km aan fietsplezier. ​
De Vlaanderenroute zal samen lopen met de Heuvelroute. De Groene Gordelroute is de enige icoonfietsroute die de provinciegrens niet overschrijdt en 125 km lang de parels in de Vlaamse Rand rond Brussel in de kijker zet.

Toeristisch fietsen: een Europees verhaal ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​
​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​
De icoonroutes sluiten niet alleen aan op elkaar, maar ook op lange afstand fietsroutes in het buitenland, waardoor de landsgrenzen letterlijk vervagen en de fietstocht kan verdergezet worden over de grenzen.

Door Vlaanderen lopen ook vier EuroVelo (EV) routes. Dat is een netwerk van Europese bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Zo spoort de Heuvelroute in Vlaams-Brabant deels samen met de EV5 (Via Romea Francigena). Op die manier maakt ook de vakantiefietser die verschillende landen aandoet maximaal kennis met fietsland Vlaanderen.

Schets van de nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes
​ ​

Timing opening routes:

- Kustroute: 26 oktober 2020
- Maasroute (reeds geopend als EuroVelo 19 route en internationale Maasfietsroute): bewegwijzering in deze uniforme reeks tegen januari 2021
- Frontroute ’14-’18: maart 2021
- Kempenroute: maart 2021
- Schelderoute: april 2021
- Kunststedenroute: mei 2021
- Groene Gordelroute: mei 2021
- Heuvelroute: juni 2021
- Vlaanderenroute: juni/juli 2021


Monique Swinnen

Voorzitter, Leader Hageland

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

 Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be