Nieuwe interesse voor teelt grondwitloof

Start opleiding in maart

Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent organiseert, samen met de vzw Brussels Grondwitloof, een cursus ‘grondwitloof telen’. Door het succes van de korte keten zien de landbouwers nieuwe mogelijkheden in de teelt van grondwitloof en steeg de vraag naar opleiding fors.

 

De vroegere Nationale Proeftuin voor Witloof organiseerde de opleiding grondwitloofteelt voor het laatst in 2014.

“Door de vele vragen die het Praktijkpunt Landbouw vanuit verschillende hoeken binnenkreeg, beslisten we om in maart een nieuwe cursus op te starten. Niet alleen bij landbouwers die zich op een nieuwe teelt willen gooien, maar ook bij starters bij wie het al jaren kriebelt om de teelt van grondwitloof professioneel uit te bouwen”, zegt Tim De Clercq, directeur van het Praktijkpunt Landbouw. Vlaams-Brabant.

“Kennisoverdracht is een stevige duw in de rug van de volgende generatie grondwitlooftelers”, zegt Simon Verreckt, onderzoeker op het Praktijkpunt en organisator van de cursus. “Het garandeert de huidige generatie telers dat nieuwkomers in de sector een product op de markt brengen dat het imago en de kwaliteit van het grondwitloof eer aandoet.”

Foto: Lander Loeckx
Foto: Lander Loeckx

De teelt kan de hernieuwde belangstelling goed gebruiken. ​
“De voorbije jaren daalde het aantal grondwitlooftelers en hun gemiddelde leeftijd stijgt al geruime tijd”, weet grondwitloofteler Rudy Pasgang uit Houwaart. Als voorzitter van de vzw Brussels Grondwitloof is hij hoopvol dat de cursus nieuw bloed injecteert in de sector. “Grondwitloof is niet zomaar een teelt. Voor mezelf en heel wat collega’s is de witte krop bepalend voor de landbouwbedrijfsvoering en werd de teelt en verkoop ervan een manier van leven”.

“We zijn blij met de hernieuwde belangstelling”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw en streekproducten. “De typisch Vlaams-Brabantse teelt van grondwitloof is erfgoed om trots op te zijn. De opleiding tot grondwitloofteler is een nieuwe impuls voor de teelt. Hopelijk kunnen we met deze cursus een nieuwe generatie grondwitlooftelers klaarstomen die de fakkel van de oudere landbouwers kan overnemen”.

Foto: grondwitloof (Lander Loeckx)
Foto: grondwitloof (Lander Loeckx)

De waardering daarvoor komt in de eerste plaats van de consument die voor grondwitloof een meerprijs betaalt. ​
Een andere opsteker voor de inspanningen van producenten van het ‘witte goud’ was de erkenning van Europa. Sinds 2008 geniet Brussels grondwitloof als streekproduct van een beschermde geografische aanduiding.

De cursus combineert de teeltervaring van oud-telers met de laatste bevindingen uit het onderzoek. Het technische luik wordt aangevuld met lessen rond bedrijfsvoering en vermarkting van het witloof.
In totaal omvat de cursus twintig lessen. Het aantal deelnemers wordt beperkt. Bij voldoende interesse worden er wel nieuwe cursussen ingericht.

 

Meer informatie: simon.verreckt@vlaamsbrabant.be

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Tim De Clercq

Directeur, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be